Μητσοτάκης: Εξασφαλισμένοι πόροι για τα 360 έργα για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Πηγή: Γραφείο Τύπου Νέας Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε σήμερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 360 έργα, προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ.
«Το τεύχος το οποίο κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτυπώνει απλά το όραμά μας για την Περιφέρειά σας. Αποτυπώνει και μία ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση σημαντικών έργων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Αυτό το σχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει πάνω από 360 έργα, σχεδόν 7 δισεκατομμύρια το ύψος των πόρων που πρέπει να απορροφηθούν, έχει εξασφαλισμένους πόρους. Η μεγάλη πρόκλησή μας δεν ήταν τόσο να βρούμε καινούριους πόρους όσο να τους κινητοποιήσουμε, να τους οργανώσουμε, να τους προτεραιοποιήσουμε, πάντα σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, διότι οι τελικοί ιδιοκτήτες αυτού του σχεδίου δεν είμαστε εμείς η κεντρική κυβέρνηση, είστε εσείς, οι δημότες, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
«Ήταν προσωπική μου απόφαση να μην προχωρήσουμε τώρα στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Και αυτό το έκανα για λόγους οι οποίοι είναι και γεωπολιτικοί αλλά και οικονομικοί. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει τόσο μεγάλη σημασία που σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική συγκυρία δεν έπρεπε να φύγει από τα χέρια του ελληνικού κράτους. Αυτό δεν σημαίνει όμως, όπως ειπώθηκε, ότι δεν θα επενδυθούν σημαντικοί πόροι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να αναβαθμιστεί. Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ωριμάζουμε τις σχετικές μελέτες. Και επειδή το λιμάνι αυτό έχει ενταχθεί πια στα διευρωπαϊκά δίκτυα, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σε μια πόλη με ξεχωριστά μεγάλη σημασία. Όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη γεωπολιτική σημασία της αναβάθμισης της περιοχής. «Σκεφτείτε πόσο μεγάλη γεωπολιτική δύναμη μας δίνει αυτή η δυνατότητα να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωγραφία της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας σε αυτό το σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε. Και η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα ενός γίγαντα ο οποίος ουσιαστικά ήταν εν υπνώσει και ο οποίος τώρα ξυπνάει και μπορεί η ανάπτυξή της να συμπαρασύρει ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», σημείωσε.
«Ξεχωριστή σημασία αποδίδω στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είχα έρθει και θυμάμαι ακόμα την επίσκεψη που είχα κάνει στο Δέλτα του Έβρου, όταν ήμουν ακόμα Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Σωστά το είπε ο Γιώργος, μού άρεσε αυτή η φράση: είναι ένα “θησαυροφυλάκιο” η βιοποικιλότητά μας, ανοιχτό, αρκεί να μην μπούμε και το ρημάξουμε. Και γι΄ αυτό και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποκτά τόσο μεγάλη, τόσο ξεχωριστή σημασία. Αυτό αφορά την οργάνωση του χρόνου, τα τοπικά χωρικά σχέδια τα οποία για πρώτη φορά δρομολογούνται σε αυτήν την έκταση, αλλά και την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλω να ξέρετε ένα πράγμα: στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια των ακριτών μας δεν πρόκειται να κάνω βήμα πίσω. Ο φράχτης ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε, ένα κομμάτι του θα συνεχίσει να κατασκευάζεται, θα ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους αν αυτό είναι απαραίτητο, διότι δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν χρηματοδοτεί αυτό το οποίο αποκαλούμε τεχνητά εμπόδια. Δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας πια τη δυνατότητα να μάς επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Οι βασικοί άξονες του Αναπτυξιακού Προγράμματος
Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, την προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων επενδύσεων στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Τα έργα προς υλοποίηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητα, τη βελτίωση της άρδευσης καλλιεργήσιμων περιοχών, για την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τη βελτίωση συνοριακών διαβάσεων και την ασφάλεια.
Στο χαρτοφυλάκιο των σιδηροδρομικών υποδομών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, εγκαθιστώντας ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση και βελτιώνοντας τη σύνδεση με το βουλγαρικό σιδηρόδρομο, η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής 206 χλμ. στο Τμήμα Θεσσαλονίκη – Τοξότες, η οποία θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης µε το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης και τη συντήρηση και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βορείου Ελλάδας στα τμήματα μεταξύ Στρυμόνα – Αλεξανδρούπολης και Πλατέως – Φλώρινας μέσω ΣΔΙΤ.
Για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, η κατασκευή των τμημάτων Σμίνθη – Εχίνος και Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και του τμήματος Άγιος Αθανάσιος – Α/Κ Κρηνίδων επί του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες – Δράμα – Καβάλα.
Για τη διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την Κομοτηνή, την Εγνατία Οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της πόλης, ενώ παράλληλα εκτελείται και το έργο για την αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της Δράμας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, μέσα από την υλοποίηση έργων αποκατάστασης βαθών και την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την οδική σύνδεση νέας Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με τις λιμενικές εγκαταστάσεις.
Για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, στο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030 έχει ενταχθεί η κατασκευή του φράγματος Ιάσμου, για την οποία ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 223 εκατ. ευρώ, προκειμένου η υφιστάμενη χρήση υπόγειων υδάτων να αντικατασταθεί από τη διάθεση επιφανειακού νερού, δρομολογώντας την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της περιοχής.
Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται εν τω μεταξύ το έργο για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε πέντε περιοχές στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, συνολικής έκτασης 250 χιλιάδων στρεμμάτων.
Στο μέτωπο της ενέργειας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, αναπτύσσονται νέα δίκτυα φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια, τα οποία θα καλύψουν έξι πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.
Για τη δημόσια Υγεία έχουν προϋπολογιστεί 143,8 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμότειχου και των κέντρων υγείας. Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα υλοποιηθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα του Πολιτισμού προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 80,8 εκατ. ευρώ πρωτίστως για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων.
Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις ύψους 71,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων και κτηρίων του πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Στα έργα για την ασφάλεια των πολιτών περιλαμβάνονται η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Κομοτηνή και η κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας