Συναντήσεις του Διευθυντή της CIA σε Τρίπολη και Λιβύη
Πηγή: REUTERS/File Photo
Κρίσιμες επαφές είχε ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, το τελευταίο 24ωρο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που πραγματοποίησε στην Δυτική και Ανατολική Λιβύη. Οι συναντήσεις του Μπιλ Μπερνς είναι σημαντικές τόσο για την εσωτερική πολιτική της χώρας, όσο και για τις εξωτερικές της σχέσεις.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της λιβυκής κυβέρνησης, «ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα συναντήθηκε σήμερα στην Τρίπολη με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς», παρουσία της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Αλ-Μανγκούς και του αρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών Χουσεϊν αλ Αγιέμπ.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του διευθυντή της CIA από το 2012, όταν έγινε η επίθεση στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βεγγάζη. Με την επίσκεψή του αυτή, ο Μπερνς προσπαθεί να αλλάξει τη φορά των εξελίξεων στην μακρόχρονη λιβυκή κρίση. Η Λιβύη αναβάλλει διαρκώς τις προγραμματισμένες από καιρό εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτόνωση της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.
Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, αλλά της οποίας η νομιμότητα αμφισβητείται από το αντίπαλο στρατόπεδο στην ανατολική Λιβύη, εξέδωσε στα μέσα Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τον Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι, έναν ύποπτο για την επίθεση σε αεροπλάνο της Pan-Am, το 1988, πάνω από το Λόκερμπι στη Σκωτία, στην οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι.
Ο πιθανός διαχωρισμός της χώρας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Ενδεχόμενος διαχωρισμός θα σήμαινε στη πράξη μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση, στην οποία θα εμπλέκονταν απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Ρωσία μέσα από την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner. Η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, η ομαλή ροή πετρελαίου προς την Ευρώπη και η δημιουργία ενός νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις για την σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, με την επαναδραστηριοποίηση του ISIS και μισαλλόδοξων ισλαμικών ομάδων.
Το σενάριο αυτό κινητοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν να αποφύγουν την γενικευμένη αποσταθεροποίηση, η οποία μπορεί να επεκταθεί και προς την υποσαχάρια Αφρική.
Το ελληνικό ενδιαφέρον
Η δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα είναι μια θετική εξέλιξη για τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταδικάσει τις κινήσεις της Τρίπολης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι κινήσεις αυτές γίνονται με τις ευλογίες και με την συμπαράσταση της Τουρκίας, η οποία έχει συνάψει παράνομα μνημόνια συνεργασίας και η οποία ανταλλάσσει τα Μνημόνια με την παροχή στρατιωτικής στήριξης στην κυβέρνηση Ντμπειμπά.
Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα αναβαθμίζει την προσωρινή κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, γεγονός που οξύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο.
Από την πλευρά της χώρας μας, η πιο ενεργή παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην λιβυκή κρίση αξιολογείται ως μια θετική εξέλιξη, αφού και σε μια σειρά θεμάτων υπάρχει ταυτότητα προσεγγίσεων αλλά και επειδή με αυτόν τον τρόπο θα μετριαστεί η πλήρης εξάρτηση της κυβέρνησης της Τρίπολης από την Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ομαλοποίηση που επιχειρείται και με τη συμμετοχή και εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, περνάει μέσα από το συνταγματικό και πολιτικό «ξεκαθάρισμα» του τοπίου στο εσωτερικό της Λιβύης. Η υπέρβαση της λιβυκής κρίσης, μέσα από ομαλές εκλογές, είναι το προαπαιτούμενο για το ξεπέρασμα της ευρύτερης κρίσης και των κινδύνων που εγκυμονεί η λιβυκή κρίση για την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά ακόμη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας