ΗΠΑ – Ιαπωνία: Δέσμευση για περαιτέρω αμυντική συνεργασία

ΗΠΑ – Ιαπωνία: Δέσμευση για περαιτέρω αμυντική συνεργασία

Πηγή: asiasociety.org

Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε, από την πλευρά του, την ίδρυση συντάγματος πεζοναυτών στην Ιαπωνία, που θα επέτρεπε την ανάπτυξη σημαντικών δυνατοτήτων, όπως είναι οι αντιπλοïκοί πύραυλοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία δηλώνουν ότι θα εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, με την Ουάσιγκτον να χαιρετίζει επίσης την κίνηση του Τόκιο να επεκτείνει τις στρατιωτικές του δυνατότητες. Η συμφωνία έρχεται λίγο μετά τη σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Ιαπωνίας και Μεγάλης Βρετανίας. «Θεωρούμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αντιπροσωπεύει για εμάς και τους συμμάχους μας τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του στην Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε, από την πλευρά του, την ίδρυση συντάγματος πεζοναυτών στην Ιαπωνία, που θα επέτρεπε την ανάπτυξη σημαντικών δυνατοτήτων, όπως είναι οι αντιπλοïκοί πύραυλοι. Οι δύο χώρες συμφώνησαν, επίσης, να επεκτείνουν τους όρους της αμυντικής τους συνθήκης στο διάστημα, όπως πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν. Ο Λόιντ Όστιν θα συναντηθεί ξανά την Πέμπτη με τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα, εν όψει των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτις, ακόμη, την απόφαση του Τόκιο να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες διπλασιάζοντας τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε βάθος πέντε ετών. «Είναι πολύ απλό, καλωσορίζουμε αυτή τη νέα στρατηγική με χαρά, ιδιαίτερα επειδή συγκλίνει εντυπωσιακά με τη δική μας», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play