Γαλλο – βρετανική σύνοδος κορυφής
Πηγή: shropshirestar/screenshot
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επισκέπτεται το Παρίσι, στις αρχές Μαρτίου, για ειδική σύνοδο κορυφής σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Μετανάστευση, ασφάλεια και πόλεμος θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών των δύο πολιτικών ηγετών.
Αυτή θα είναι η πρώτη γαλλο –βρετανική σύνοδος κορυφής αυτού του είδους από το 2018, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, και θα διεξαχθεί στη Γαλλία στις 10 Μαρτίου. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στη Γαλλία.
«Θα είναι η πρώτη συνάντηση αυτού του τύπου από το 2018», με βάση όσα ανέφερε η γαλλική προεδρία. Οι δύο ηγέτες θα εμβαθύνουν, με την ευκαιρία αυτή, τη διμερή συνεργασία «σε πολλούς τομείς», σύμφωνα με το κείμενο, «όπως είναι η ασφάλεια, το κλίμα και η ενέργεια, η οικονομία, η μετανάστευση, η νεολαία, αλλά και η εξωτερική πολιτική».
Ο Σούνακ και ο Μακρόν αναμένεται ότι θα συζητήσουν ιδιαίτερα τη διαχείριση των παρανόμων διελεύσεων του κόλπου της Μάγχης.
Οι δύο άνδρες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους και είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της COP27 για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή στην Αίγυπτο.
Επίσης, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλήσει με τον συντηρητικό ηγέτη στα τέλη Οκτωβρίου και είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν κυρίως να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά και σοβαρά απέναντι στις διελεύσεις της Μάγχης από παράτυπους μετανάστες.
Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είχε τονίσει, κατά το πρόσφατο παρελθόν τη σημασία για τις δύο χώρες να καταστήσουν τη διαδρομή της Μάγχης εντελώς ανέφικτη για τους παράνομους διακινητές ανθρώπων.
Μάλιστα, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Σ. Μπρειβερμάν, αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με τον Γάλλο ομόλογό της Ζεράλντ Νταρμανέν, προκειμένου «να οικοδομήσει ισχυρότερη συνεργασία και να κάνει καλύτερη χρήση των βρετανικών τεχνολογιών επιτήρησης».
Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχουν ήδη διασχίσει επιτυχώς τη Μάγχη με μικρά σκάφη από την αρχή του έτους, ήδη πολύ περισσότερα από το ρεκόρ του 2021.
Εκτός από το οξυμμένο μεταναστευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι δύο ηγέτες, ιδίως η Μεγάλη Βρετανία στην τρέχουσα συγκυρία, το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία απασχολεί έντονα τις δύο πλευρές. Σούνακ και Μακρόν μοιράζονται την ίδια οπτική για τον πόλεμο που διαρκεί εδώ και περίπου δέκα μήνες. Στις αρχές Μαρτίου, οπότε και θα συναντηθούν οι δύο άνδρες, θα υπάρχουν πιθανότατα και νέα δεδομένα στο τραπέζι, με δεδομένο ότι τον προηγούμενο μήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου, αναμένεται να γίνει η ειδική συνάντηση του Β. Ζελένσκι και των Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισελ για την εξέταση πιθανών τρόπων ειρηνικών διευθετήσεων της πολεμικής αναμέτρησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας