Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η χώρα μας άφησε πίσω τον κατήφορο των μνημονίων» [vid]

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η χώρα μας άφησε πίσω τον κατήφορο των μνημονίων» [vid]

Πηγή: i-news24

Την πεποίθηση ότι η «χώρα άφησε πίσω της τον κατήφορο των μνημονίων και βρίσκεται μία ανάσα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», εξέφρασε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, Ματίας Κόρμαν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η διατήρηση της ανάκαμψης απαιτεί να συνεχισθεί η αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων της οικονομίας και να εφαρμοσθεί πλήρως το φιλόδοξο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με παράλληλο έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξη της δημοσιονομικής ευρωστίας και ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγεί σε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 1,1% και το 2024 στο 1,8% από 5,1% το 2022.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή), προβλέπεται μεγάλη αποκλιμάκωσή του στο 3,7% σε μέσα επίπεδα το 2023 και στο 2,3% το 2024 από 9,5% πέρυσι.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμό 1,1% εφέτος έναντι 6,2% το 2022.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 170,7% του ΑΕΠ εφέτος και περαιτέρω στο 163,6% το 2024 από 175,1% το 2022, χάρη στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά παραμένει υψηλό.

Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται και διαφοροποιούνται, αντανακλώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η έκθεση.

Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη πρόοδο

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην επίτευξη των αρχικών στόχων του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και στην άντληση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι αν υλοποιηθεί καλά θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης και τα εισοδήματα.

Ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις έχει αρχίσει να αυξάνεται, κάτι που αποτελεί ένα βήμα προς την ανανέωση του κεφαλαιακού αποθέματος της χώρας, ενώ η υγεία του τραπεζικού τομέα βελτιώνεται.

Οι πρόσφατες μειώσεις των φόρων έχουν περιορίσει τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των εισοδημάτων από εργασία, με τη φορολογική συμμόρφωση βελτιώνεται γενικά αν και παραμένουν ακόμη σημαντικές ανεπάρκειες, σημειώνει η έκθεση.

Οι μισθοί αυξάνονται μετά από 12 χρόνια μειώσεων ή ισχνών αυξήσεων, με τους εργαζόμενους σε ορισμένους κλάδους, όπως τον τεχνολογικό και τον κατασκευαστικό, να εξασφαλίζουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ανήλθε περίπου 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και αφορά το 28% των εργαζομένων αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο ΟΟΣΑ διατυπώνει τη θέση που είχε εκφράσει στην προηγούμενη έκθεση ότι πρέπει να τονωθεί και ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο για τον καθορισμό των μισθών και να υπάρξει παρότρυνση στους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή των αποφάσεων τους από τις επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ΟΟΣΑ στην ανάγκη περαιτέρω αύξησης της απασχόλησης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι αναγκαίο για να επιτευχθούν τα ποσοστά απασχόλησης άλλων χωρών του ΟΟΣΑ.

Επίσης, η έκθεση αναφέρεται στην πράσινη μετάβαση και πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα για να επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων το 2050.

Τα βασικά μηνύματα της έκθεσης είναι τα εξής:

  • Η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα είναι ενδεδειγμένη, καθώς μάλιστα είναι υψηλός ο πληθωρισμός και έχει μειωθεί η διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα.
  • Η αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η διεύρυνση του μείγματος των φορολογικών εσόδων και η βελτίωση των επιδόσεων του δημόσιου τομέα θα επιτρέψουν τη καλύτερη δημοσιονομική στήριξη των επενδύσεων, των εισοδημάτων και της δικαιοσύνης.
  • Ο περιορισμός των ακαθάριστων δανειακών αναγκών και η μείωση του δημόσιου χρέους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα διεύρυνε τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις.
  • Η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι καθοριστική για μία διαρκή ανάκαμψη. Η πλήρης εξυγίανση των τραπεζών με την εκκαθάριση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης τους είναι αναγκαία για να μπορούν αυτές να χρηματοδοτήσουν μία σταθερή ανάπτυξη και πρέπει να συνοδευθεί από την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
  • Η επίτευξη των μηδενικών εκπομπών ρύπων το 2050 και η προσαρμογή σε ένα πιο ζεστό κλίμα θα απαιτήσουν διαρκείς πολιτικές προσπάθειες για πολλά χρόνια. Ένα μείγμα πολιτικών – που περιλαμβάνει επενδύσεις, ρυθμίσεις και τιμολόγηση των εκπομπών ρύπων – μπορεί να επιταχύνει μία μείωση των ρύπων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και πρόσθετα έσοδα για την πράσινη μετάβαση.

Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες – Υπάρχουν αναχώματα για να φανεί ανθεκτική η οικονομία μας και το 2023

«Το 2022 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος που σφραγίστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και το πληθωριστικό σοκ που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που το αισθάνθηκαν πολύ έντονα οι ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη και με επιπλέον δυσκολίες όπως η οικονομική ανάταξη μετά από μια περίοδο καθήλωσης αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Είναι αξιοσημείωτο το συμπέρασμα της έκθεσης ότι στην διάρκεια των ταραγμένων καιρών η οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις του οργανισμού. Έγινε η θετική έκπληξη της Ευρώπης», τόνισε.

Και συνέχισε: «Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υποχωρεί η ανεργία και έχουν προστεθεί 300.000 θέσεις εργασίας και ο δημόσιος πλούτος αυξάνεται και οι κινήσεις της κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων και προσέλκυση επενδύσεων έφερε τα προβλεπόμενα αποτελέσματα».

Για το δημόσιο χρέος είπε ότι η Ελλάδα το αποκλιμάκωσε πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη. Αντιμετωπίσαμε και τον μεγάλο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πλέον είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι η οικονομία μας θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική και καινοτόμα σε όλους τους τομείς και σημείωσε ότι δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο και τον επιστρέφουμε σε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια ακολουθώντας τις οδηγίες του ΟΟΣΑ.

Οι αγορές, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, συμμερίζονται την καλή πορεία και η χώρα μας πλέον κινείται εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας. Όλες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν είπε τις συνετές και τολμηρές πολιτικές που ακολουθούνται. Ο τόπος μας έχει αφήσει πίσω του για τα καλά τον κατήφορο των μνημονίων και καλύπτει το χαμένο έδαφος με την Ευρώπη, υπογράμμισε.

Έχουμε ακόμα μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας και η αβεβαιότητα σε γεωπολιτικό επίπεδο επηρεάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την απόδοση της δικής μας οικονομίας. Όμως, υπάρχουν αναχώματα για να φανεί ανθεκτική η οικονομία μας και το 2023.

Πετύχαμε πολλά, τόνισε αυτά τα 3,5 χρόνια αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, και επικεντρώθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης. Θα είναι κεντρική μας πολιτική προτεραιότητα όπως και η διεύρυνση της φορολογικής μας βάσης και θα κινηθούμε γρήγορα στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της πράσινης μετάβασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην διασύνδεση της παραγωγικότητας με τους μισθούς. Αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα και το επόμενο μέλημά μας θα είναι καλύτεροι μισθοί πάντα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με προσιτή στέγη για τη νέα γενιά και ένα σύστημα υγείας με φροντίδα για όλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play