Πληθωρισμός: Η επιβράδυνση στις τιμές δεν είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ
Σε μονοψήφιο νούμερο υποχώρησε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Παρασκευής, με τους αναλυτές να σπεύδουν να μιλήσουν για «ανάσα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον αγώνα της για περιορισμό της αύξησης των τιμών.
Ωστόσο, είναι και αυτοί που επισημαίνουν ότι η επιβράδυνση αυτή δεν είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, και οι αγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν μια σειρά αυξήσεων από αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη κατά τη διάρκεια του 2023.
«Η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιμείνει στη επιθετική ρητορική της στο εγγύς μέλλον» σχολιάζει η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην ερευνητική ομάδα Capital Economics.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times ενώ οι μειώσεις στις τιμές των καυσίμων και οι κρατικές επιδοτήσεις για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος έχουν μειώσει τους ρυθμούς πληθωρισμού , οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.
Το Βερολίνο για παράδειγμα πλήρωσε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου των περισσότερων νοικοκυριών για τον Δεκέμβριο, κάτι που σύμφωνα με υπολογισμούς της Commerzbank έριξε τον πληθωρισμό κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Το ποσοστό μειώθηκε στο 9,6%, από 11,3%. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών, ένας δείκτης για το πόσο είναι πιθανό να διαρκέσουν οι πιέσεις στις τιμές, επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο.
Στην Ισπανία, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις κινήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του εναρμονισμένου ονομαστικού επιτοκίου στο 5,6%. Ωστόσο, η Ισπανία περιλαμβάνει τις τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων στο μέτρο του βασικού πληθωρισμού —σε αντίθεση με τα στοιχεία της ευρωζώνης— και αυτές συνέχισαν να αυξάνονται πρόσφατα.
Αυξήσεις
Αν και ο συνολικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε από το ρεκόρ 10,6% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλό όλων των εποχών.
Προκειμένου η ΕΚΤ να αλλάξει πορεία, οι τραπεζίτες θα θέλουν να δουν σημαντική πτώση του βασικού επιτοκίου και άλλα μέτρα μακροπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, όπως η αύξηση των μισθών. Θα είναι επίσης σε επιφυλακή για σημάδια ότι η υποστήριξη των κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας ενισχύει τη ζήτηση.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της στην κροατική εφημερίδα Jutarnji List: «Πρέπει να προσέχουμε ώστε οι εγχώριες αιτίες [του πληθωρισμού] που βλέπουμε, που σχετίζονται κυρίως με τα δημοσιονομικά μέτρα και τη δυναμική των μισθών, να μην οδηγήσουν σε παγίωση του πληθωρισμού. ”
Τι ακολουθεί για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη;
Περαιτέρω πτώσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες, μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας από την αρχή του έτους.
Μάλιστα, ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ολλανδική τράπεζα ING, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να υποχωρήσει στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2023.
Εάν συνεχιστούν οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, η ΕΚΤ θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για φέτος. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 6,3% κατά τη διάρκεια του 2023, με βάση την υπόθεση ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 124 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ολόκληρο το τρέχον έτος.
Ωστόσο, η τιμή του ολλανδικού TTF σημείου αναφοράς για το ευρωπαϊκό συμβόλαιο φυσικού αερίου μειώθηκε περίπου 10% αυτή την εβδομάδα σε μόλις 69,70 €/MWh από το απόγευμα της Πέμπτης – ένα επίπεδο 80% κάτω από το υψηλό του Αυγούστου των 340 €/MWh.
«Οι προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι επί του παρόντος πολύ υψηλές, αν κρίνουμε μόνο από τις τεχνικές παραδοχές για τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και πού βρίσκονται αυτές οι τιμές επί του παρόντος», δήλωσε ο Brzeski.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας