Ιράν στη δίνη των διεθνών κυρώσεων
Πηγή: Αρχείου
Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε τον απαγχονισμό δύο ανδρών που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία ενός παραστρατιωτικού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, που επεκτείνονται σε όλη τη χώρα. Οι νέες εκτελέσεις προκαλούν την αντίδραση της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, και προξενούν την απογοήτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απάντηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ιδιαίτερα, το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «η εκτέλεση διαδηλωτών δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού για ελευθερία».
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέιμς Κλέβερλι υποστήριξε πως το καθεστώς πρέπει να «σταματήσει άμεσα τη βία εναντίον του ίδιου του λαού του» .
Από τη μεριά του, ο ΟΗΕ κατήγγειλε, επίσης, τους «σοκαριστικούς» απαγχονισμούς που ανεβάζουν σε τέσσερις τον αριθμό των εκτελέσεων, από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν, στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Ο Μοχάμεντ Μεχντί Καραμί και ο Σεϊέντ Μοχάμαντ Χοσεϊνί, οι κύριοι δράστες του εγκλήματος που οδήγησε στο μαρτύριο του Ρουχολάχ Ατζαμιάν, απαγχονίστηκαν σήμερα το πρωί», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο του Ιράν.
Σημειώνουμε πως ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει τους δύο άνδρες σε θάνατο στις 4 Δεκεμβρίου και το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επιβεβαιώσει τις ποινές τους στις 3 Ιανουαρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει «θορυβημένη» και «τρομοκρατημένη» από αυτές τις εκτελέσεις, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της Ε. Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, που πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. καλεί για άλλη μια φορά τις ιρανικές αρχές να θέσουν αμέσως τέλος στην άκρως καταδικαστέα πρακτική της έκδοσης και εκτέλεσης θανατικών ποινών εναντίον διαδηλωτών».
Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, 14 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο λόγω συμμετοχής τους σε διαδηλώσεις, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που δημοσιοποιήθηκε και βασίζεται σε επίσημες πληροφορίες. Μεταξύ αυτών, τέσσερις εκτελέστηκαν, επιβεβαιώθηκαν οι ποινές των δύο από το Ανώτατο Δικαστήριο, έξι αναμένουν νέες δίκες και άλλοι δύο μπορούν να ασκήσουν έφεση. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι δεκάδες άλλοι είναι αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή.
Ιρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν γενικά «ταραχές», που τροφοδοτούνται από ξένες χώρες και ομάδες της αντιπολίτευσης, και ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Περίπου 14.000 άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι διεθνείς κυρώσεις είναι το τίμημα που καταβάλλει άμεσα το Ιράν. Πράγματι, το Ιράν υπόκειται ήδη σε μια σειρά διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στην καταστολή των διαδηλώσεων. Ο διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, Χάντι Γκαέμι, κατηγόρησε το Ιράν ότι χρησιμοποιεί «εκτελέσεις και θανατηφόρα βία κατά των διαδηλώσεων για να σπείρει τον τρόμο στον πληθυσμό και να διαψεύσει τις ελπίδες και τις εκκλήσεις του λαού για αλλαγή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας