Η γκωλική δεξιά στο πλευρό του Μακρόν

Η γκωλική δεξιά στο πλευρό του Μακρόν

Πηγή: Αρχείου

Η κίνηση αυτή του νεοεκλεγέντος προέδρου έρχεται σε μια κοινωνικά και πολιτικά κρίσιμη στιγμή για τον μακρονισμό, ο οποίος δοκιμάζεται από κοινωνικές διαμαρτυρίες.

Την υποστήριξη του προς τον Γάλλο πρόεδρο εκφράζει σήμερα το κόμμα της δημοκρατικής δεξιάς. Σε συνέντευξη που παραχωρεί σε εβδομαδιαία εφημερίδα, ο νέος πρόεδρος του ιστορικού κόμματος της δημοκρατικής – γκωλικής δεξιάς, Ερίκ Σοτί, τονίζει ότι θα στηρίξει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Εμμανουέλ Μακρόν για αναδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και επανακαθορισμό των ανώτατων ορίων συνταξιοδότησης. Η κίνηση αυτή του νεοεκλεγέντος προέδρου έρχεται σε μια κοινωνικά και πολιτικά κρίσιμη στιγμή για τον μακρονισμό, ο οποίος δοκιμάζεται από κοινωνικές διαμαρτυρίες.

Ο νέος πρόεδρος της δημοκρατικής δεξιάς ανατρέπει τα προγνωστικά που μιλούσαν για μια πιο διακριτή γραμμή από το φιλελεύθερο κέντρο, που εκπροσωπεί ο Μακρόν. Ο Σοτί θεωρείται ένας παραδοσιακός συντηρητικός, που θα προτιμούσε να χαράξει αυστηρά τον πολιτικό του χώρο, όπως αναφέρεται και στο φύλλο της εφημερίδας.

Εντούτοις, ο νέος πρόεδρος των Γκωλικών Ρεπουμπλικάνων παρέχει την πολιτική υποστήριξη στον Μακρόν σχετικά με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. ο Γάλλος πρόεδρος και η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν έχουν ανοίξει το ζήτημα του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την αρχική πρόταση να προβλέπει μετατόπιση του κατώτατου νόμιμου ορίου από τα 65 στα 62 χρόνια, αν και η Ε. Μπορν αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί ορισμένες τροποποιήσεις.

Ο επικεφαλής της δεξιάς είναι έτοιμος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, να στηρίξει την αλλαγή, θέτοντας ωστόσο ορισμένες προϋποθέσεις.

Πιο ειδικά, ο νέος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων της Γαλλίας υποστηρίζει ότι «η δημοσιονομική, δημογραφική και οικονομική κατάσταση επιβάλλει αυτή τη μεταρρύθμιση» και ότι «οι άλλες εναλλακτικές είναι επικίνδυνα αδιέξοδα», αναφερόμενος στις προτάσεις της αριστεράς και της Μαρίν Λε Πεν.

Ο Σοτί δεν δίνει «λευκή επιταγή» και ζητεί την «άμβλυνση της βιαιότητας της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης». «Τα όρια ηλικίας πρέπει να αλλάξουν αλλά με άλλους ρυθμούς», συμπληρώνει και διευκρινίζει ότι θα ήταν «μια πολύ καλή σκέψη» ο ορισμός των 1200 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη και η σταδιακή, προοδευτική αλλαγή των ηλικιακών ορίων από τα 63 έτη σε τρία χρόνια στα 64 έτη το 2022.

Οι αναλυτές θυμούνται την στάση της Βαλερί Πεκρές στον δεύτερο γύρο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων είχε συγκεντρώσει 4,8%, αλλά είχε αρνηθεί να στηρίξει τον σημερινό πρόεδρο στον δεύτερο γύρο. Ο νέος πρόεδρος δεν τοποθετήθηκε επάνω σε αυτό το ζήτημα και, ερωτώμενος αν η απόφαση του για στήριξη στο συνταξιοδοτικό αποτελεί τον προάγγελο μιας ευρύτερης συνεργασίας, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Η στήριξη των Ρεπουμπλικάνων συμβαίνει σε μια καθοριστική στιγμή για τον Εμμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα παρουσιαστεί την Τρίτη από την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν. Παράλληλα, τα σωματεία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συγκεντρωθούν,  για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

Το συνταξιοδοτικό ζήτημα, που από την αρχή της θητείας του θέλει να διευθετήσει ο Μακρόν, είναι το ένα από τα τρία μεγάλα θέματα, που συγκροτούν την «εσωτερική, κοινωνική και οικονομική, ατζέντα του, μαζί με το ενεργειακό και το μεταναστευτικό. Παρά την σοβαρότητα της μεταρρύθμισης, οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν έχουν εντούτοις λάβει το επιθυμητό από σωματεία και συνδικάτα εύρος. Η προσοχή του Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν εστιάζει και στις επόμενες κινήσεις της αριστεράς υπό τον Ζαν – Λυκ Μελανσόν και της ακροδεξιάς Λε Πεν, την εβδομάδα που έρχεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play