Ο Ερντογάν, ο Μενέντεζ και το Στέιτ Ντιπάρμεντ
Πηγή: Διαδίκτυο
Τις τελευταίες ημέρες, ο Ερντογάν προκαλεί με βαριές και προσβλητικές εκφράσεις, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από τον αμερικανικό παράγοντα και το ΝΑΤΟ. Σε αντίθετη ρότα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει σταθερά προσκολλημένη, και ορθά, στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό δυτικό μπλοκ. Έως τώρα, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μια τακτική μάλλον ίσων αποστάσεων, με εξαίρεση τη χθεσινή παρέμβαση Μενέντεζ.
Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί πριν από λίγες ημέρες ότι θα βομβαρδίσει με τα καινούργια αποκτήματά του την Αθήνα. Ευθέως και χωρίς καμία περιστροφή. Και με στόχο, όπως διευκρίνισε σήμερα, το Αιγαίο Πέλαγος.
Βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτή τη ρητορική. Μια ρητορική που φλερτάρει με το επεισόδιο εναντίον της Ελλάδας. Αυτή η δυσκολία του Τούρκου προέδρου συνυφαίνεται με τον εσωτερικό παράγοντα, τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι μια απειλή για την ερντογανική πλειοψηφία. Ο σημερινός πρόεδρος βλέπει τα ποσοστά του να κινούνται στο 30%, αν και αυτό που συμβαίνει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο είναι μια μετάβαση από την ηγεμονία στην πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν. Η εξουσία του μετριάζεται αλλά δεν απειλείται άμεσα, προς το παρόν, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Η θέση του Τούρκου προέδρου έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών υπονομεύεται από την συγκρότηση του κόμβου διοικητικής μέριμνας στη Θράκη, ο οποίος εξασθενεί την αξία των στενών στα Δαρδανέλια.
Σε αντίθεση με την αντίθετη Ελλάδα, η οποία είναι αφοσιωμένη στον δυτικό προσανατολισμό της, η Άγκυρα κινείται προς την πλευρά των Ρώσων. Ο Β. Πούτιν συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Ρ. Τ. Ερντογάν την ημέρα της ψευδεπίγραφης, προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Ο Τούρκος πρόεδρος αναβαθμίζεται στα μάτια του επιθυμητού συνομιλητή του.
Έτσι, η Τουρκία απομακρύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στρέφεται συνεχώς προς τη ρωσική πλευρά, η οποία επιχειρεί να αναδειχθεί σε αντίπαλο δέος των ΗΠΑ και της Δύσης συνολικά, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν προβαίνει στην αναμενόμενη έκφραση αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, με εξαίρεση τον Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος ζήτησε δημόσια από τον Τούρκο πρόεδρο να παύσει τις απειλές του.
Ελπίζεται, εντούτοις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην συνεχίσει να ζητά γενικώς συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον Τούρκο πρόεδρο. Η καταγγελία της άκρως προσβλητικής και επαναλαμβανόμενα απειλητικής συμπεριφοράς του Ερντογάν πρέπει να είναι σαφής, όσο και κατηγορηματική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας