Εκεχειρία 36 ωρών ανακοινώνει η Ρωσία, επικαλούμενο το Κρεμλίνο

Εκεχειρία 36 ωρών ανακοινώνει η Ρωσία, επικαλούμενο το Κρεμλίνο

Πηγή: Αρχείου

Παράλληλα, η Μόσχα καλεί και την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Η κατάπαυση του πυρός θα αφορά το διάστημα ανάμεσα στις 12 μ.μ. της 6ης Ιανουαρίου και τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, η Μόσχα καλεί και την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Νωρίτερα, ο πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων των Ρώσων ορθοδόξων.

«Εγώ, ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνομαι σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στην αδελφοκτόνα σύγκρουση για να τους καλέσω να εγκαθιδρύσουν κατάπαυση του πυρός και να σφραγίσουν μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου», ανέφερε σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο της Εκκλησίας.

Η εκεχειρία θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να εξυπηρετεί ώστε «οι ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων» στην Ουκρανία. Το Κίεβο, πάντως, έσπευσε να χαρακτηρίσει προσχηματική την πρόταση του Κυρίλλου και να την απορρίψει. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχαΐλο Ποντολιάκ έκανε μέσω twitter λόγο για προπαγάνδα, λέγοντας πως η ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία «έχει καλέσει σε γενοκτονία των Ουκρανών».

Σε Ρωσία και Ουκρανία, ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του Ορθόδοξος, όμως το Κίεβο απομακρύνεται από τη θρησκευτική κηδεμονία της Μόσχας τα τελευταία χρόνια κυρίως με την ίδρυση αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ο πατριάρχης Κύριλλος εκφώνησε κηρύγματα στα οποία έδινε την ευλογία του στα ρωσικά στρατεύματα κατακρίνοντας ταυτόχρονα τις ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, διεξήγαγε σειρά ερευνών σε εκκλησίες και μοναστήρια που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας στο πλαίσιο μέτρων «αντικατασκοπείας».

Αν και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσία τον Μάιο λόγω της ρωσικής εισβολής, πολλοί αξιωματούχοι της έχουν τιμωρηθεί από το Κίεβο για θέσεις τους που κρίθηκαν φιλορωσικές.

«Η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικεί η Ρωσία», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών.

“Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες”, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Επίσης, ο Πούτιν “αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση”, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Ρώσο ομολογό του ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα “όραμα για μια δίκαιη λύση”.

“Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση”, αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Πούτιν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος έχουν μιλήσει κατ΄επανάληψη αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Τουρκία έδρασε ως μεσολαβητής μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη μιας συμφωνίας που επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παραγωγός σιτηρών, αλλά η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και άρχισε να αποκλείει τα λιμάνια της.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη Συρία, με τον Ερντογάν να λέει στον Πούτιν πως πρέπει να γίνουν απτά βήματα για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών από την περιοχή των συνόρων με τη Συρία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε για άλλη μια φορά στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, το οποίο η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play