Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αδειάζει» τον Καλίν
Πηγή: Reuters
Σε «άδειασμα» της καινοφανούς άποψης που εξέφρασε χθες ο Ιμπραήμ Καλίν προέβη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με φόντο το πιιθανολογούμενο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργό στην νήσο Γαύδο, στα νότια της Κρήτης. Ο στενός συνεργάτης και συνομιλητής του Τούρκου προέδρου προσπάθησε ματαίως να τορπιλίσει το κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, εν όψει και του πιθανού σημερινού ταξιδιού στην Γαύδο. Ο Ι. Καλίν επικαλέστηκε καινοφανώς το δημόσιο διεθνές δίκαιο, στην προσπάθειά του να θεμελιώσει το τουρκικό αίτημα για ελληνικά χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας έκανε ουσιαστικά λόγο για casus belli από την σκοπιά του εξ Ανατολών γείτονα.
«Το είπε πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι οποιαδήποτε επέκταση άνω των 6 μιλίων, όχι 12 μιλίων, θα αντιμετωπίσει την άμεση αντίρρηση, την αντίθεση και τη σφοδρή αντίσταση από την Τουρκία. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αφήστε τα 12 μίλια, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε αν τα επεκτείνουν και πάνω από 6, 7, 8 και 9 μίλια. (…) Η επέκταση της Κρήτης στα 12 μίλια σημαίνει πως ένα πλοίο δικό μας η διεθνές πλοίο που ξεκινά από την Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή τις δικές μας περιοχές στο Αιγαίο, για να φτάσει στη Μεσόγειο θα πρέπει να περάσει μόνο από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Είναι εναντίον τους διεθνούς δικαίου, του δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου».
Η επαναφορά στην τάξη της διεθνούς νομιμότητας ήρθε πριν από λίγες ώρες από τα Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ιδιαίτερα, οι Αμερικανοί ενθαρρύνουν τις προσπάθειες όλων των κρατών να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αυτή η αμερικανική θέση ισχύει σχετικά με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε, δε, ότι «ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν». Η ελληνική πλευρά εξέρχεται ενισχυμένη από αυτή την προκλητική ρητορική και ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι επίσης ενδυναμωμένος, ιδίως εν όψει του σημερινού ταξιδιού του στην ακριτική νήσο Γαύδο, στα νότια του Νομού Χανίων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας