Στον ναδίρ οι σχέσεις Ιταλίας – Ρωσίας
Πηγή: aftodioikisi/Αρχείου
Σε πολύ άσχημο επίπεδο κινούνται πλέον οι σχέσεις της Ιταλίας και της Ρωσίας. Σύμφωνα με βραδινές αναφορές, η ρωσική πλευρά δεν θεωρεί πως η ιταλική κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε ενδεχόμενη διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη.
Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να θεωρήσει την Ιταλία ως εγγυητή της πιθανής ειρηνευτικής διαδικασίας γύρω από την Ουκρανία λόγω της προκατειλημμένης στάσης της Ρώμης κατά της Μόσχας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει ως εγγυητής της ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία, όπως το είχε αναφέρει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου στις 29 Δεκεμβρίου 2022.
«Προφανώς, όσον αφορά τη μεροληπτική θέση της Ιταλίας, δεν μπορούμε να τη δούμε ούτε ως «έντιμο μεσολαβητή», ούτε ως πιθανό εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε η Ζαχάροβα στην απάντησή της σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ζαχάροβα συμπέρανε πως «θα ήταν καλύτερα αν οι Ευρωπαίοι ψευδοειρηνοποιοί σταματούσαν τη στρατιωτική τους ώθηση στο Κίεβο και επικεντρώνονταν στις προσπάθειές τους στο να εργαστούν πιο σταθερά και απαιτητικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επανειλημμένα επαναλάβει την πλήρη αποστροφή του για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, και μάλιστα έχει υπογράψει διάταγμα στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 για απόρριψη των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».
Είναι αλήθεια ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε την παραμονή στην εξουσία του Μάριο Ντράγκι και ότι έτρεφε ορισμένες ελπίδες για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση του ζητήματος του πολέμου από την ιταλική πλευρά. Η Forza Italia, ο ένας από τους τρεις κομματικούς σχηματισμούς που συναποτελούν την κεντροδεξιά κυβέρνηση, και ο επικεφαλής της Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν τοποθετηθεί υπέρ μιας τόνωσης των σχέσεων με τον ρωσικό παράγοντα. Μετά όμως από ένα διάστημα ενάμισι μήνα, η τρίτη πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης συντάσσεται ανοιχτά στο πλευρό της Ουκρανίας και του προέδρου Ζελένσκι, προς τον οποίο έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της η νέα πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Έως τώρα, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Ντράγκι και την ανάδειξη της νέας τρικομματικής κυβέρνησης, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν κινούνταν ποτέ σε τόσο άσχημο επίπεδο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας