ΗΠΑ: «Ακέφαλη» η Βουλή των Αντιπροσώπων
Πηγή: AP Photo/nikkeiAsia
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και μετά από έξι ψηφοφορίες, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων αδυνατεί να εκλέξει πρόεδρο. Σήμερα, πρόκειται να καταβληθεί, εκτός απροόπτου, νέα προσπάθεια, προκειμένου να αποφευχθεί η θεσμική παραλυσία, η οποία είχε να σημειωθεί εδώ και έναν αιώνα.
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέβιν Μακάρθι εξαρτάται από την καλή θέληση περίπου είκοσι βουλευτών, οι οποίοι όμως θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα μετριοπαθής. Αυτή η «κρίσιμη μάζα» των είκοσι βουλευτών συγκροτεί ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό μπλοκ. Η χθεσινή παρέμβαση του «πολιτικού προσώπου αναφοράς», του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, υπέρ του Μακάρθι και της υποψηφιότητάς του δεν κατάφερε να μεταπείσει τους βουλευτές αυτούς, οι οποίοι επιμένουν να βρίσκουν τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό τους «ιδιαίτερα μαλθακό».
Το ζήτημα που προκύπτει για τους συνταγματικούς θεσμούς και την πολιτική ζωή των ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής είναι το τρίτο σε δύναμη και ισχύ πολιτικό πρόσωπο και γιατί είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για τους Ρεπουμπλικάνους να μην καταφέρουν να κινήσουν τις διαδικασίες, που προεκλογικά είχαν υποσχεθεί, αναφορικά με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ορισμένων δραστηριοτήτων των Δημοκρατικών και του προέδρου τους, Τζο Μπάιντεν.
Το ερώτημα, το οποίο απασχολεί κυρίως δημοσιογράφους και αναλυτές, είναι το τι θα συμβεί εάν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορέσουν να εκλέξουν ούτε και σήμερα πρόεδρο της Βουλής. Στην περίπτωση αυτή, το συνταγματικό κείμενο δεν προβλέπει μερική αναστολή των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων ή ακόμη και κλείσιμό της.
Ο συντακτικός νομοθέτης κατοχυρώνει τη δυνατότητα για επαναληπτικές εκλογές έως ότου καταστεί εφικτή η ανάδειξη νέου προέδρου.
Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί είναι το μειοψηφικό κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων έναντι των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, με βάση τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών.
Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε, εντούτοις, την κατάσταση «ντροπιαστική», διαβεβαιώνοντας ότι «ο υπόλοιπος κόσμος» παρακολουθεί στενά το «θεσμικό χάος» στο Κογκρέσο. Αυτό το «μπλοκάρισμα» έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις, αφού, χωρίς πρόεδρο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν μπορούν να ορκιστούν και επομένως, να εγκρίνουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο.
«Έχουμε δουλειά να κάνουμε και την οποία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», κατήγγειλε ο εκλεγμένος Ρεπουμπλικάνος Μάικ Γκάλαχερ, ο οποίος είναι ένας από την μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που διαπιστώνει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η στάση των περίπου είκοσι συναδέλφων του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας