Μπορν για συνταξιοδοτικό: «Αντισταθείτε στους αντίθετους ανέμους»
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός ζητεί από τα μέλη της κυβέρνησης να «αντισταθούν στους αντίθετους ανέμους» στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, τη στιγμή που ο επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων μιλά για «απορρύθμιση», αναφερόμενος στη κυοφορούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προγράμματος της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, το διεθνές και εθνικό πλαίσιο θα απαιτήσει «αυτοθυσία, αντίσταση στους αντίθετους ανέμους, αλλά και φαντασία». Η Γαλλίδα πρωθυπουργός βρίσκεται σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους με αντικείμενο την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μετά και από σχετική εξουσιοδότηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να χειρισθεί η ίδια το ζήτημα.
Πιο πριν, είχε προηγηθεί ένα πρωινό ανταλλαγών δηλώσεων και σφοδρών χαρακτηρισμών, με αντικείμενο το όριο ηλικίας και τη στάση του Μακρόν προσωπικά απέναντι στους εργαζόμενους. Βούληση της κυβέρνησης και του Γάλου προέδρου είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 ή στα 65 έτη.
Ο επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Γαλλίας, Λοράν Μπέργκερ, δεν πείθεται από τα κυβερνητικά επιχειρήματα κα, επιπλέον, θέτει και ζήτημα αξιοπιστίας του πρόεδρου, μιλώντας για «ανακολουθία λόγων και έργων».
Πιο ειδικά, από την πλευρά του, ο Λ. Μπέργκερ δήλωσε: «Το λέω εδώ και το είπα στην Πρωθυπουργό: εάν υπάρξει αναβολή της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 ή 65, η CFDT θα κινητοποιηθεί για να αμφισβητήσει αυτή τη μεταρρύθμιση». (..) Θα είναι 64, που είναι μια τόσο βάναυση αναβολή. Τα 64 χρόνια είναι απαράδεκτα για εμάς».
Ακόμη, ο Λ. Μπέργκερ προσάπτει στον Γάλλο πρόεδρο ότι άλλα τους υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα γίνονται μετά τις εκλογές. Ο επικεφαλής του κορυφαίου συνδικαλιστικού σωματείου της χώρας διερωτήθηκε πού βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος και έκανε λόγο για «έναν πρόεδρο που λείπει στο εξωτερικό. Μακρονισμός εξωτερικού, μακρονισμός εσωτερικού». Ωστόσο, η κρίση αυτή του Λ. Μπέργκερ είναι εσφαλμένη κατά το ότι η πρωθυπουργός είναι υπεύθυνη, κατά το Σύνταγμα, να προωθήσει την αλλαγή.
«Σε αντίθεση με ό,τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ορκωμοσία του, αυτή η μεταρρύθμιση, όπως αναδεικνύεται, δεν είναι μια μεταρρύθμιση που θα κάνει το σύστημα πιο δίκαιο, είναι μια μεταρρύθμιση που θα κάνει το σύστημα πιο άδικο. (…) Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει τα πιο σκληρά μέτρα των τελευταίων τριάντα ετών στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Με βάση τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, κύριος φόβος της κοινωνικής αριστεράς είναι η δρομολόγηση μιας νέας μεταρρύθμισης, η οποία θα αυξάνει ακόμη περισσότερο τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση. Σε ιστοσελίδες του συνδικαλιστικού και ριζοσπαστικού χώρου, εμφανίζονται εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην ηλικία των 67 ή και των 70 ετών. Δεν είναι όμως αυτή η περίπτωση της Ε. Μπορν, η οποία δεν έχει δείξει ότι πολιτεύεται ψευδόμενη, ότι ακολουθεί δίγλωσση πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους. Η ίδια η Μπορν, όταν ρωτήθηκε για πιθανή νέα αύξηση των ορίων ηλικίας μεσοπρόθεσμα, αρνήθηκε να απαντήσει ουσιαστικά, περιοριζόμενη να πει ότι «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας