Για τις ΗΠΑ, την Βόρεια και την Νότια Κορέα

Για τις ΗΠΑ, την Βόρεια και την Νότια Κορέα

Πηγή: newsbeast.gr/newsit

Έτοιμες να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Νότια Κορέα δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Έτοιμες να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Νότια Κορέα δηλώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν όψει της απειλητικής Βόρειας Κορέας. Η δήλωση αυτή από την Αμερική γίνεται τη στιγμή που η Covid – 19 «σαρώνει» την κινεζική κοινωνία και ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ είναι ουσιαστικά αδιάφορος απέναντι στην εσωτερική και διεθνή ανησυχία.

Η Κίνα και η Β. Κορέα, δύο ολοκληρωτικά καθεστώτα, έχουν από καιρού συσφίξει τις μεταξύ τους σχέσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε σε επιστολή του τη θέληση να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας και να υπερασπιστεί την ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στην περιοχή όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στις σημερινή συνθήκη.

Επίσης, αυτή η δήλωση των ΗΠΑ έρχεται μετά από αρκετά χτυπήματα εκ μέρους της Βόρειας Κορέας, κατά τις τελευταίες ημέρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα προετοιμάζουν «μια συντονισμένη και συγκεκριμένη απάντηση σε μια σειρά σεναρίων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα», σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας..

Εντούτοις, διευκρίνισε ότι αυτές οι προετοιμασίες δεν θα περιλαμβάνουν «κοινές πυρηνικές ασκήσεις», αφού η Νότια Κορέα δεν είναι εξοπλισμένη με ατομικά όπλα: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως αφοσιωμένες στη συμμαχία με τη Νότια Κορέα και της παρέχουν μια εκτεταμένη αποτρεπτική ικανότητα, βασισμένη στο εύρος του αμερικανικού αμυντικού οπλοστασίου».

Αυτή η διευκρίνιση από το αμερικανικό διπλωματικό στέλεχος γίνεται όταν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ – γέολ ανέφερε ότι η αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα» και η «εκτεταμένη αποτροπή» της δεν αρκούν πλέον για να καθησυχάσουν τους Νοτιοκορεάτες. «Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η προετοιμασία, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι ασκήσεις και η εκπαίδευση πρέπει να γίνουν από κοινού από τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Αυτές οι εξελίξεις από την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ εγγράφονται σε συνέχεια των προσφάτων δηλώσεων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος την Κυριακή ζήτησε «εκθετική αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας» . Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα «θα αναπτύξει ένα νέο σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) του οποίου η κύρια αποστολή θα είναι μια ταχεία πυρηνική αντεπίθεση».

Υπενθυμίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς στη Θάλασσα της Ιαπωνίας την Κυριακή, σύμφωνα με νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων. Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε επίσης τρεις νέους βαλλιστικούς πυραύλους το Σάββατο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play