Ο Λούλα, ο Σταïνμάιερ και η Βραζιλία της επόμενης ημέρας

Ο Λούλα, ο Σταïνμάιερ και η Βραζιλία της επόμενης ημέρας

Πηγή: the star/Αρχείου/Sebastiao Moreira, Sebastiao Moreira | Συντελεστές: EPA

Την πεποίθησή του ότι η Βραζιλία επιστρέφει στη διεθνή σκηνή διατύπωσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταïνμάιερ

Την πεποίθησή του ότι η Βραζιλία επιστρέφει στη διεθνή σκηνή διατύπωσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταïνμάιερ, μετά την αρκετά περιπετειώδη ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας Λούλα, που βρίσκεται πλέον ενώπιον σοβαρών ζητημάτων.

«Χαίρομαι που η Βραζιλία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή. Χρειαζόμαστε τη Βραζιλία. Χρειαζόμαστε την πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας που θα διαδραματίσει ρόλο όχι μόνο στην οικονομική συνεργασία, αλλά και στην προστασία του παγκόσμιου κλίματος», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γερμανός πρόεδρος.

Πράγματι, η ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας δείχνει ότι οι δημοκρατικοί πολιτικοί θεσμοί της χώρας λειτουργούν ακόμη, παρά την εξακολουθητική παραβίασή τους.

Ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας δεν είναι, εντούτοις, «αθώος του αίματος». Εκφραστής, ανάμεσα στα άλλα, ενός πρωτογενούς λαϊκισμού, ο Λούλα είχε, κατά το παρελθόν, πολιτικές συμπεριφορές, που παραβίαζαν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του πολιτικού αγώνα.

Ωστόσο, η πρόσφατη εκλογική νίκη του ήταν καθαρή. Υπήρξε το μεγάλο φαβορί για την επικράτηση απέναντι στον δεξιό, με τις ακροδεξιές τάσεις, Μπολσονάρο. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο άνδρες, τον «αριστερό» Λούλα και τον «ακροδεξιό» Μπολσονάρο, ήταν μεγάλη και ο πρώην πρόεδρος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει να την περιορίσει στις σχεδόν δύο μονάδες, σε 50,9% έναντι 49,1%.

Ο Μπολσονάρο δεν αποδέχθηκε ουσιαστικά ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα. Καθυστέρησε να αποδεχθεί τη νίκη του αντιπάλου του. Επικαλέστηκε γενικά και αφηρημένα το «δημοκρατικό Σύνταγμα της Βραζιλίας» και τον «απόλυτο σεβασμό» του σε αυτό. Οι πιο ένθερμοι από τους υποστηρικτές του βρήκαν στους δρόμους δύο φορές. Αρχικά, λίγο μετά την ήττα του Μπολσονάρο και, σε δεύτερο χρόνο, τις τελευταίες δύο ημέρες, όταν απείλησαν ακόμη και με ένοπλο πραξικόπημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται στο εξωτερικό και αυτή η άρνησή του, copy paste αρνήσεις τραμπικής έμπνευσης, είναι μια συμπεριφορά άρνησης του εκλογικού αποτελέσματος, που τείνει να γίνει πιο μόνιμη.

Ο Λούλα ορκίστηκε νέος πρόεδρος και ορθά ο Γερμανός πρόεδρος παρενέβη με τη δήλωσή του.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας αναγνωρίζει τον Λούλα ως νόμιμο εκφραστή του πολιτικού τοπίου της Βραζιλίας. Η Γερμανία δηλώνει «παρών» για τη διεθνή αποδοχή της νέας προεδρικής πλειοψηφίας.

Ακόμη, ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη και το περιβαλλοντικό ζήτημα σε παγκόσμια κλίμακα. Η Βραζιλία είναι μια χώρα βυθισμένη σε γιγάντια οικονομικά προβλήματα. Ο υψηλός πληθωρισμός, τα επίπεδα ανεργίας, η εκτεταμένη διαφθορά στον δημόσιο τομέα και ένα ολόκληρο δίκτυο παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων υπονομεύουν τις προοπτικές επένδυσης και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και για τα οικολογικά προβλήματα της Βραζιλίας, με κυριότερο και γνωστότερο την καταστροφή που συντελέστηκε στον Αμαζόνιο επί των ημερών διακυβέρνησης του Μπολσονάρο.

Ο Λούλα έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί τη συμπαράσταση και ξένων χωρών, όπως ορθά υπονόησε ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο οποίος έσπευσε να τον συγχαρεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play