Πρωτοχρονιές του Κόσμου

Πρωτοχρονιές του Κόσμου

Πηγή: Reuters/Pixabay

Μόνο ομοιόμορφα δεν εορτάζουμε τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.

Μόνο ομοιόμορφα δεν εορτάζουμε τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς. Η βασική διαφοροποιητική συνισταμένη είναι πολιτισμική, ο εορτασμός ποικίλλει από χώρα σε χώρα και διαφέρει ακόμη περισσότερο από ήπειρο σε ήπειρο. Υπάρχει βέβαια και η άλλη Πρωτοχρονιά του «ανεπίσημου Κόσμου»,  της ένδειας και της σπάνης, μια διάκριση, η οποία απορροφάται μέσα στον πολύχρωμο εορτασμό της ημέρας.

Αυτό το γνωρίζουν καλά οι Άγγλοι και μεριμνούν έτσι ώστε να υπάρχει το στοιχείο του χρήματος στο τελετουργικό της Πρωτοχρονιάς. Για τον Άγγλο είναι παραδοσιακό να βάζει ένα κέρμα, λίγο αλάτι και ένα κομμάτι κάρβουνο στην τσέπη του όταν φεύγει από το σπίτι του μετά τα μεσάνυχτα, μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτά τα στοιχεία συμβολίζουν αντίστοιχα χρήματα, φαγητό και ζεστασιά που θα είναι άφθονα για τη νέα χρονιά.

Για την Πρωτοχρονιά οι Πολωνοί θέλουν πάση θυσία να απαλλαγούν από τα πιθανά οικονομικά τους προβλήματα για τη χρονιά πληρώνοντας τα χρέη τους πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Για να προσελκύσουν καλή τύχη για την επόμενη χρονιά, κρατούν στο πορτοφόλι τους δύο ή τρεις ζυγαριές από τον κυπρίνο, δηλαδή γριβάδα, που δοκίμασαν στο δείπνο της Πρωτοχρονιάς.

Στη Ρωσία, τον τόνο δίνει περισσότερο το ορθόδοξο της εγκράτειας και της ανθρώπινης ζεστασιάς. Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς εορτάζεται με την οικογένεια ή/και στενούς φίλους γύρω από ένα τραπέζι, αλλά προσοχή, όχι οποιοδήποτε τραπέζι, πρέπει να είναι γεμάτο με τυπικά πιάτα και εορταστικά ποτά.

Και στην Ισπανία, όμως, το θρησκευτικό στοιχείο δεν απουσιάζει. Οι προγονικές καθολικές παραδόσεις παραμένουν παρούσες την Πρωτοχρονιά. Το παραδοσιακό τραπέζι δεν ξεκινά πριν από τα μεσάνυχτα και είναι συνηθισμένο για όλους να τσιμπολογούν σταφύλι, κάθε φορά που χτυπάει η καμπάνα τα μεσάνυχτα. Το σταφύλι θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία και ευημερία για όλη την επόμενη χρονιά.

Τέλος, στην πιο «εξωτική» για εμάς Ιαπωνία, οι κάτοικοι αξιοποιούν την ευκαιρία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να ρευστοποιήσουν τις τρέχουσες υποθέσεις τους. Στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, η Πρωτοχρονιά προσφέρεται για οικογενειακό εορτασμό. Όσοι και όσες είναι ελεύθεροι και ελεύθερες δέχονται τις ευχές των νυμφευμένων για τον γάμο τους μες στη νέα χρονιά, που αρχίζει. Τα έθιμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ξεκινούν στα τέλη Δεκεμβρίου με έναν ανοιξιάτικο καθαρισμό, για να καθαρίσει το σπίτι από τα κακά και αρνητικά πνεύματα της χρονιάς που φεύγει. Το σπίτι είναι προσεκτικά διακοσμημένο για την περίσταση με συμβολικά διακοσμητικά και γούρια, ενώ το βράδι, οι Ιάπωνες προτιμούν να καταναλώνουν κέικ ρυζιού με πικρό πορτοκάλι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play