Κατρίνης: ’Αντί να μειώσει τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση μειώνει τους ελέγχους’’
Πηγή: Γραφείο Τύπου
Για την ανάγκη στοχευμένων μέτρων, προκειμένου να ενισχυθούν τα αδύναμα και μεσαία νοικοκυριά, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε: To ΠΑΣΟΚ εδώ και ένα χρόνο έχει επανειλημμένα ζητήσει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής από το 13% στο 6%, όταν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. που ο αντίστοιχος φόρος κυμαίνεται μεταξύ 4% και 5% και μειώθηκε περαιτέρω. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα, όπως π.χ. έκανε η Ισπανία, ισχυριζόμενη πως οι μειώσεις δεν θα περάσουν στον καταναλωτή. Η Ισπανία το έκανε, άλλες χώρες το έκαναν, η Ελλάδα όχι.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η χώρα, με ευθύνη του αρμόδιου υπουργού κ. Γεωργιάδη, δεν ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης, από τη στιγμή που η αρμόδια υπηρεσία ελέγχων στην αγορά (ΔΙΜΕΑ) είναι «διακοσμητική», επιβάλλοντας πρόστιμα μετά από ελέγχους 9τυχαία άραγε;) μόνο την παραμονή των εμφανίσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια και όσο θα παραμένει άπρακτη, τόσο το πραγματικό εισόδημα των μικρομεσαίων θα μειώνεται και το καλάθι του νοικοκυριού θα γεμίζει ολοένα και λιγότερο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, που θα δώσουν θα δώσουν «ανάσα» στη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους πολίτες, το εισόδημα των οποίων πλήττεται και θα πλήττεται για πολλούς ακόμη μήνες, εξαιτίας της ακριβείας και του υψηλού πληθωρισμού
Προτάσεις που περιλαμβάνουν: τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, μείωση των φόρων στα καύσιμα, μόνιμη επαναφορά του ΕΚΑΣ, ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά.
Για τα σενάρια αλλαγής του νόμου για την ψήφο των αποδήμων λίγο πριν τις εκλογές, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε:
Πρόκειται για έναν νόμο που ψηφίστηκε από μία ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 291 βουλευτών.
Ήταν χρέος της Ελληνικής πολιτείας να εκπέμψει ένα ισχυρό σήμα στον απόδημο ελληνισμό, αλλά, στη συνέχεια, η εφαρμογή του νόμου,με ευθύνη της κυβέρνησης ,αφέθηκε στην τύχη του και κυριολεκτικά εγκαταλείφθηκε.
Αν η κυβέρνηση ήθελε να εκπροσωπηθούν στη Βουλή οι Έλληνες του εξωτερικού, θα έπρεπε να είχε πάρει έγκαιρα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, μαζί με βελτιωτικές ρυθμίσεις που θα καθιστούσαν το νόμο λειτουργικό.
Η σκέψη για μείωση της εκπροσώπησης των Ελλήνων της διασποράς στην επόμενη Βουλή, λίγο καιρό πριν τις εκλογές, όπως διαρρέεται από την κυβέρνηση, θολώνει το μήνυμα και μας βρίσκει αντίθετους.
Για το πολιτικό «φλερτ» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
To ΠΑΣΟΚ από το 2009 μέχρι σήμερα δέχεται διαρκώς κρούσεις-επιθετικού χαρακτήρα- τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι στοχοποίησαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και επένδυσαν στον πολιτικό αφανισμό του.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την αυτόνομη πορεία και την αυτοδύναμη στρατηγική του, καταθέτοντας με αίσθημα ευθύνης στον ελληνικό λαό συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις και το δικό του πρόγραμμα. Μετά τη διακυβέρνηση Τσίπρα και τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι πολίτες μπορούν να κρίνουν αυτές τις δύο κυβερνήσεις με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που είναι προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών.
Παρά την πρόσκαιρη κάμψη των τελευταίων ημερών εξαιτίας της υπόθεσης Καϊλή, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά το μόνο κόμμα που έχει δημοσκοπική άνοδο της τάξης του 50%, σε σχέση με το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που τόσο ΝΔ όσο και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν σημαντική πτώση.
Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών και ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας