Τι πρόκειται να επακολουθήσει στην Κίνα τους επόμενους μήνες

Τι πρόκειται να επακολουθήσει στην Κίνα τους επόμενους μήνες

Πηγή: Αρχείου

Όταν η Τζενγκζού άρχισε να καταγράφει κρούσματα από την Covid-19 στα μέσα Οκτωβρίου

Τα επεισόδια από τα τέλη Νοεμβρίου στο εργοστάσιο «iPhone City», της Foxconn, εξωτερικό προμηθευτή της Apple, το οποίο βρίσκεται στην Τζέγκτζου, στην επαρχία Χενάν και έως τις αρχές Οκτωβρίου απασχολούσε περίπου 200.000 εργαζόμενους, ήταν ενδεικτικά για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στην Κίνα τους επόμενους μήνες.

Όταν η Τζενγκζού άρχισε να καταγράφει κρούσματα από την Covid-19 στα μέσα Οκτωβρίου, η Foxconn προκειμένου να ελέγξει τη διασπορά μεταξύ του προσωπικού, έθεσε το εργοστάσιό της υπό διαχείριση «κλειστού κυκλώματος», απαγορεύοντας στο προσωπικό να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις.

Οι εργάτες αντέδρασαν στην πολιτική «κλειστού κυκλώματος» και καθώς οι μολύνσεις άρχισαν να εξαπλώνονται μέσα στην πόλη του εργοστασίου, πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον χώρο.

Το αποτέλεσμα ήταν λόγω της έλλειψης προσωπικού το εργοστάσιο να εμφανίσει μειωμένη παραγωγή κατά 30% για έναν μήνα και ως εκ τούτου να δημιουργηθεί μία έλλειψη σχεδόν έξι εκατομμυρίων συσκευών iPhone Pro.

Ακόμα και μετά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Η Foxconn παρά τις μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις προκειμένου να προσελκύσει προσωπικό, δυσκολεύτηκε να στελεχώσει τις γραμμές συναρμολόγησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στην εορταστική περίοδο που αποτελεί και την περίοδο υψηλής ζήτησης για τα premium μοντέλα iPhone.

Η Apple προχώρησε στην προειδοποίηση ότι οι περιορισμοί εφοδιασμού θα εμποδίσουν την αύξηση των εσόδων της, ενώ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η εξάρτησή της από το κινεζικό μοντέλο παραγωγής έχει αρχίσει να εμφανίζει πολλά μελανά σημεία.

Οι παθογένειες αυτές θα φανούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς η Κίνα χαλαρώνοντας την πολιτική «Ζero Covid» καλείται να πληρώσει το τίμημα που πλήρωσε και ο δυτικός κόσμος το 2020.

Μια χώρα 1,412 δις κατοίκων μπροστά σ’ένα τεράστιο επιδημικό κύμα

Η Κίνα αυτή τη στιγμή έχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού άνω των 65 ετών ανεμβολίαστο, ένα άλλο μέρος εμβολιασμένο με εμβόλια τα οποία έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά -η Κίνα χρησιμοποιεί τα δικά της εμβόλια- ενώ την ίδια στιγμή ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει νοσήσει.

Ως εκ τούτου, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Κίνα εγκατέλειψε τα σκληρά μέτρα περιορισμού του κορονοϊού, τα νοσοκομεία στο Πεκίνο κατακλύζονται από άρρωστους ηλικιωμένους με Covid, οι εντατικές έχουν ξεμείνει από κρεβάτια, οι ασθενείς περιμένουν ώρες για ασθενοφόρα και πολλοί γιατροί είναι πολύ άρρωστοι για να εργαστούν.

Σύμφωνα δε με τους Financial Times, ορισμένες υποδομές είναι τόσο φορτωμένες που εξαντλούνται οι απαραίτητες ποσότητες οξυγόνου για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί και το μεγαλύτερο κόστος υπολογίζεται δυστυχώς σε ανθρώπινες ζωές.

Από οικονομικής πλευράς, η εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα δεν απειλεί μόνο τις δραστηριότητες πολυεθνικών όπως της Apple, της Μicrosoft, της Αmazon, της Tesla, της Volkswagen, της ΒASF, της Toyota, της Reckitt Benckiser, της Airbus, της Danone και άλλων -ο κατάλογος είναι εξαιρετικά μακρύς- καθιστώντας βέβαιες τις αναθεωρήσεις των κερδών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Την ίδια στιγμή απειλεί τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και θέτει υπό ομηρία τους ρυθμούς ανάπτυξης και του υπόλοιπου πλανήτη.

Βλέπετε, καθώς ο ιός εξαπλώνεται με ταχύτητα σε μια χώρα 1,412 δις κατοίκων, είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέες παραλλαγές.

Οι παραλλαγές αυτές με τη σειρά τους θα εξαπλωθούν σε όλον τον πλανήτη όπως εξήγησε και πριν τρεις ημέρες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, καλώντας την Κίνα να μοιράζεται τις πληροφορίες με τον υπόλοιπο κόσμο και διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον είναι «απόλυτα διατεθειμένη να χορηγήσει βοήθεια σε όποιον το ζητήσει» διευκρινίζοντας εκ νέου ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κίνα με αποστολή εμβολίων, τεστ και θεραπειών.

Με την Κίνα να ξεμένει ακόμα και από απλά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφίνη, πολλά φάρμακα, rapid test και άλλα παραφαρμακευτικά προϊόντα πωλούνται πανάκριβα μέσω εφαρμογών και social media, ενώ φαρμακευτικές όπως η Xiangxue, που παράγει ένα αντιικό σκεύασμα και ο φαρμακευτικός πολυεθνικός όμιλος Sinopharm Group έχουν τριπλασιάσει την καθημερινή παραγωγή βασικών φαρμάκων ώστε να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση για φάρμακα κατά του πυρετού και του βήχα.

Aυτά μπορεί να είναι «ενδιαφέροντα» νέα για κάποιες από τις φαρμακοβιομηχανίες και ειδικά γι’αυτές που παράγουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 σε περίπτωση που η Κίνα δεχθεί κάποια στιγμή να εισάγει τα δυτικά εμβόλια, όμως δεν απουσιάζουν οι μακροχρόνιοι κίνδυνοι για κάποιες άλλες βιομηχανίες στις οποίες θα κοστίσει η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε εργοστάσια εξαρτημάτων ή εργοστάσια συναρμολόγησης, στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, διανομής, εφοδιαστικής και μεταφοράς.

Για παράδειγμα, το ένα πέμπτο των εσόδων της Apple προέρχεται από πωλήσεις στην Κίνα, ενώ πάνω από το 90% των iPhone συναρμολογούνται εκεί. Προφανώς, και η εταιρεία θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξε η ανταγωνίστριά της, η Samsung, η οποία όσον αφορά στην παραγωγή smartphone εγκατέλειψε την Κίνα το 2019 και τώρα έχει μια διαφοροποιημένη συναρμολόγηση σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες.

Ήδη, βασικοί προμηθευτές της Apple στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των Foxconn, Pegatron και Wistron, επιχειρούν να επεκτείνουν τις νεοφυείς δραστηριότητές τους στην Ινδία, στο Βιετνάμ κ.α. Όμως και εδώ, παρά το σχετικό όφελος για τις οικονομίες αυτές, υπάρχει το αντίτιμο στο κεφάλαιο του πληθωρισμού, καθώς η ανάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι νομοτελειακά μια πληθωριστική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play