Reuters: Τουρκία: Διπλάσιος πληθωρισμός από την κυβερνητική πρόβλεψη

Reuters: Τουρκία: Διπλάσιος πληθωρισμός από την κυβερνητική πρόβλεψη

Πηγή: Αρχείου

Το Reuters διεξήγαγε έρευνα μεταξύ 12 οικονομολόγων για τον πληθωρισμό της Τουρκίας. Η πρόβλεψη των οικονομολόγων αναφέρει διπλάσιο ποσοστό από αυτό που αναφέρει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να μειωθεί απότομα στο 66,8% τον Δεκέμβριο λόγω της ευνοϊκής επίδρασης της βάσης, αλλά μόνο στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις τιμών αναμένεται να παραμείνουν υψηλές.

Η πρόβλεψη για το τέλος του 2023 είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη της κυβέρνησης και εγείρει την προοπτική συνεχιζόμενων εντάσεων σχετικά με το κόστος ζωής, καθώς οι Τούρκοι ψηφίζουν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε γύρω στο 85,5%, υψηλό 24 ετών, τον Οκτώβριο μετά από άνοδο για 17 μήνες, κυρίως λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής χαμηλών επιτοκίων του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και της νομισματικής πολιτικής κρίσης που προέκυψε πέρυσι.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά τον Νοέμβριο και η πτώση αναμένεται να βαθύνει τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν οι εκτοξευόμενες τιμές την ίδια περίοδο πέρυσι διευκολύνουν τον υπολογισμό του ετήσιου πληθωρισμού του τρέχοντος έτους.

Στη δημοσκόπηση του Reuters σε 12 οικονομολόγους, η μέση εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου ήταν 66,8%. Η πρόβλεψη κυμάνθηκε μεταξύ 64,6% και 69,1%, σε γενικές γραμμές, σε συμφωνία με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 65%.

Η λίρα έχει χάσει το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021, κυρίως κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του Δεκεμβρίου που προκλήθηκε από τις μειώσεις των επιτοκίων του περασμένου έτους. Έχει υποχωρήσει άλλο 30% φέτος σε ιστορικά χαμηλά, αλλά παρέμεινε σχεδόν σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει να μετατραπούν τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε πλεόνασμα, κάτι που, όπως λέει, θα οδηγήσει σε διαρκή μείωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να πέφτει μόλις στο 43,2% μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση οκτώ οικονομολόγων στη δημοσκόπηση του Reuters, με προβλέψεις μεταξύ 33% και 48%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play