Πόσα είναι τα άμαχα θύματα του ρωσικού στρατού

Πόσα είναι τα άμαχα θύματα του ρωσικού στρατού

Πηγή: zougla.gr/pixabay

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό των αμάχων, που έχουν πέσει θύματα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό των αμάχων, που έχουν πέσει θύματα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων, από την αρχή του πολέμου ώς σήμερα, και σε ποιες περιοχές της Ουκρανίας εντοπίζονται. Τα στοιχεία εκθέτουν νομικά την ρωσική πλευρά.

Σε περίπου 18.000 ανέρχεται ο αριθμός των αμάχων, οι οποίοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που εξαπολύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου με εντολή του Ρώσου Προέδρου, όπως επιβεβαίωσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR: τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.ohchr.org/en/ohchr_homepage ).

Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός αναφέρει σε δήλωση ότι 6.884 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 10.847 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των εχθροπραξιών, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες αμάχων λόγω των μαχών σε 17.831.

Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν περίπου δυόμιση χιλιάδες άνδρες, σχεδόν δύο χιλιάδες γυναίκες, καθώς και 38 ανήλικοι. Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν 2.364 άνδρες, 1.709 γυναίκες, 229 κορίτσια και 318 αγόρια, καθώς και 253 ανήλικοι και 6.074 ενήλικες, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους συντάκτες της σχετικής έρευνας, «τα πραγματικά στοιχεία είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου υπήρξαν έντονες εχθροπραξίες έχει προκαλέσει καθυστερήσεις και πολλές αναφορές εξακολουθούν να περιμένουν επιβεβαίωση».

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κάνει μια σαφή, διχοτομική διάκριση ανάμεσα στον άμαχο και τον μαχόμενο πληθυσμό. Σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949, η οποία είναι ακόμη εν ισχύι, οι άμαχοι πρέπει να «προστατεύονται από δολοφονία, βασανιστήρια, λεηλασία, αντίποινα, αδιάκριτη καταστροφή περιουσίας και ομηρία». Συνεπώς, η έκθεση αυτή του ΟΗΕ αφήνει νομικά έκθετη την ρωσική κυβέρνηση, η οποία, επιπρόσθετα, ελέγχεται για παραβίαση θεμελιακών και ιδρυτικών πράξεων και κειμένων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play