Η ευπρόσδεκτη στροφή της Μελόνι

Η ευπρόσδεκτη στροφή της Μελόνι

Πηγή: CIRO DE LUCA | Συντελεστές: REUTERS

Η άνοδος της Τζόρτζια Μελόνι και των Αδελφών της Ιταλίας στη διακυβέρνηση της Ιταλίας τον περασμένο Οκτώβριο γέννησε ερωτήματα και προκάλεσε προβληματισμούς

Η άνοδος της Τζόρτζια Μελόνι και των Αδελφών της Ιταλίας στη διακυβέρνηση της Ιταλίας τον περασμένο Οκτώβριο γέννησε ερωτήματα και προκάλεσε προβληματισμούς σε δυτικούς κύκλους αναφορικά με τους προσανατολισμούς της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της χώρας. Διαπιστώνεται όμως ότι η Μελόνι έχει οριστικά αποφασίσει να αφήσει πίσω το ακροδεξιό παρελθόν και να στραφεί προς περισσότερο φιλελεύθερες λύσεις απέναντι στα οξυμμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί.

Η τρικομματική κυβέρνηση φάνηκε να αμφιταλαντεύεται, αρχικά, ανάμεσα σε παραδοσιακές συντηρητικές απαντήσεις και στη φιλελεύθερη επιλογή. Σε αυτό το δίλημμα ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η «σκληρή» γραμμή του Ματέο Σαλβίνι και της Λέγκας του Βορρά.

Ωστόσο, η Μελόνι κινείται, εδώ και ένα μήνα, προς σαφώς φιλελεύθερη και δυτική τροχιά, μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζει σε προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ακόμη και στην αντιμετώπιση του covid, παρά τις συνωμοσιολογικές απόψεις που έχουν κατατεθεί στη Λέγκα, αλλά και στα Αδέλφια της Ιταλίας.

Στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Τζόρτζια Μελόνι εγκαινίασε ουσιαστικά αυτή την πολιτική μετατόπιση. Πριν από σχεδόν δεκαπέντε ημέρες, στη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Μελόνι δεν περιορίστηκε σε ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά επεκτάθηκε και τοποθετήθηκε «επί των κύριων θεμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας».

Αυτή η γενική τοποθέτηση δεν άργησε να επιβεβαιωθεί με την ολόπλευρη υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον πρόεδρο Β. Ζελένσκι, παρά τις διαφωνίες και τις αποκλίνουσες απόψεις που είχαν ακουστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Το πολιτικό ειδύλλιο – πότε φανερό, πότε συγκεκαλλυμένο – με το απολυταρχικό καθεστώς του Β. Πούτιν και τον ρωσικό επεκτατισμό έχει δώσει τη θέση του στην ολόπλευρη στήριξη της χώρας της προς την Ουκρανία. Η αρωγή εκφράζεται σε στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. 10 δισεκατομμύρια ευρώ αρωγή προς τον ουκρανικό λαό και πρόσκληση του προέδρου Ζελένσκι στην Ρώμη περιλαβάνει το πακέτο στήριξης της Μελόνι.

Επιπρόσθετα, οι αντιμεταναστευτικές «κορώνες» του νεοφασιστικού μορφώματος και οι ξενοφοβικές αντιλήψεις του προσφυγικού προβλήματος δεν αποτελούν μέρος της κυβερνητικής πολιτικής της Ιταλίας. Η Μελόνι ακολουθεί τα χνάρια της γραμμής Μακρόν και Σούνακ, η οποία συνδυάζει την αποδοχή του προβλήματος με την αποφασιστική αντιμετώπισή του, χωρίς να διολισθαίνει στις ευκολίες του ξενοφοβικού και ισλαμοφικού λαϊκισμού.

Η φιλελεύθερη στροφή της Μελόνι, μια στροφή που αποστρέφεται τις «εύκολες λύσεις», επιβεβαιώνεται ακόμη και από την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους κατά την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα. Τα βλέμματα προς τη Μόσχα και τα ανατολικά της Ρωσίας έχουν αραιώσει θεαματικά και η Ιταλίδα πολιτικός δείχνει αποφασισμένη να ακολουθήσει τη δυτική και φιλελεύθερη οδό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play