Euronews: Αυξάνεται η ένταση στο Κόσοβο – Σε ανώτατο επίπεδο συναγερμού ο σερβικός στρατός
Πηγή: Αρχείου
Ακόμα πιο πολλά οδοφράγματα έστησαν την Τρίτη οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αψηφώντας τα διεθνή αιτήματα για την απομάκρυνση αυτών που είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα.
Μεγάλα και βαρέα φορτηγά μπλόκαραν τους κεντρικούς δρόμους στη Μιτρόβιτσα, μια πόλη του βόρειου Κοσσυφοπεδίου που κατοικείται από Σέρβους του Κοσοβου αλλά και Αλβανούς, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στο σύνολο του Κοσσυφοπεδίου. Ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πρόσφατης κρίσης που οι Σέρβοι απέκλεισαν δρόμους σε μια από τις κύριες πόλεις.
Αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου κατηγορούν το Βελιγράδι ότι δημιούργησε τα προβλήματα και πυροδότησε τα επεισόδια, ώστε να μπορέσουν πιθανά να λειτουργήσουν ως πρόσχημα για ένοπλη επέμβαση στην πρώην σερβική επαρχία. «Η σκέψη που κάνουν από κοινού Σερβία και Ρωσία είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν συγκρούσεις και κρίσεις οπουδήποτε η Δύση έχει ρόλο και να αυξήσουν αυτού του είδους την αστάθεια στην περιοχή, για να αυξήσουν αντίστοιχα και την επιρροή της Ρωσίας και της Σερβίας στην περιοχή», σχολίασε ο Σκέντερ περτρέσι από το Κέντρο Σπουδών Ασφαλείας του Κοσόβου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι έχει διατάξει ο σερβικός στρατός να βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού για να «προστατεύσει τον σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο και συνολικά την Σερβία. Ο Πατριάρχης Σερβίας Προρφύριος, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο από τις αρχές της Πρίστινα, ζήτησε να διατηρηθεί η ειρήνη με κάθε κόστος, μετά από συνάντησή του με τον Βούτσιτς.
«Το κύριο θέμα τους (για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου) είναι τα σερβικά οδοφράγματα, τα οποία είναι μόνο μια μορφή διαμαρτυρίας μετά από όλα αυτά που έκαναν, όλα αυτά που κατασκεύασαν για τις πινακίδες και όλες τις άλλες ανοησίες που έχουν επινοήσει, ελπίζοντας να δημιουργήσουν συγκρούσεις για να διώξουν τους Σέρβους από τα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και τα νοτιοδυτικά, την περιοχή Μετόχια», ανέφερε ο Βουτσιτς.
Οι εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας έφτασαν στο αποκορύφωμά τους τον προηγούμενο μήνα, παρά τις εκκλήσεις από την KFOR και την ΕΕ και προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, μετά τον πόλεμο, αλλά η Σερβία αρνείται να το αναγνωρίσει ως κράτος. Ολες οι μετέπειτα προσπάθειες της Δύσης να επιτευχθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων απέτυχαν.
Πηγή: Euronews.gr/Ioannis Giagkinis
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας