Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και η «ασίγαστη ένταση» στις σχέσεις τους

Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και η «ασίγαστη ένταση» στις σχέσεις τους

Πηγή: tovima.gr

Η περιοχή είναι και τώρα εύφλεκτη λόγω της σύγκρουσης, η οποία δεν διευθετείται εδώ και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο γειτονικών μας λαών δεν μειώνεται, ούτε τις εορταστικές ημέρες. Η σημερινή μέρα είναι μια ακόμη κρίσιμη ημέρα, που αφήνει τη βαριά σκιά της στις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων.

Η περιοχή είναι και τώρα εύφλεκτη λόγω της σύγκρουσης, η οποία δεν διευθετείται εδώ και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια.

Και σήμερα, λοιπόν, ακούστηκαν πυροβολισμοί σε αυτή την περιοχή, στο Κοσσυφοπέδιο με την σημαντική σερβική μειονότητα.

Πέρα από τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες που μπορεί να τρέφει κάποιος για έναν από τους δύο λαούς, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή, το οποίο δεν εξαντλείται στα «ορθόδοξα» αδέλφια μας, ούτε στους  «Αλβανούς αδελφούς» του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σέρβοι αρνούνται να υπακούσουν στην κυβέρνηση της Πρίστινα, της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου και είναι αδύνατον να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι είναι οι δράστες των πυροβολισμών., αφού τα σερβικά και τα κοσοβάρικα μέσα ενημέρωσης δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές. Ακόμη και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται εκεί, αρνούνται να σχολιάσουν. ΤΟ μόνο σίγουρο, από την άποψη αυτή, είναι ότι η Σερβία ισχυρίζεται  ότι η περιοχή βρίσκεται «στο χείλος ένοπλης σύγκρουσης».

Αυτό που πυροδότησε εκ νέου την ένταση, ήταν η επιθυμία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου σε όλους τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων και των Σέρβων που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ακολούθησε μια σειρά από παραιτήσεις αστυνομικών, δικαστών και Σέρβων δημοσίων υπαλλήλων στην περιοχή. Έκτοτε, έχει βρεθεί ένας συμβιβασμός για το θέμα των πινακίδων  κυκλοφορίας, αλλά ένας Σέρβος, με προϋπηρεσία στην αστυνομία, παραμένει έγκλειστος στις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου.

Αυτό είναι όμως η αφορμή για την ένταση. Η αιτία είναι ουσιαστικά η αναγνώριση. Η ουσία είναι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την οποία η Σερβία δεν αναγνώρισε ποτέ. Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 μετά από μια δεκαετία πολέμου, αλλά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός χωρών, που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του, όπως είναι και η Ελλάδα. Η Πρίστινα απέστειλε, πριν από μία εβδομάδα περίπου, αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σερβική πλευρά αρνείται την αναγνώριση, έως ότου αναβαθμιστεί το καθεστώς της σερβικής μειονότητας. Οι Σέρβοι κινούνται αποφασιστικά προς την Ε.Ε., αλλά επιμένουν στην άρνησή τους. Αν ξεπεραστεί αυτή η άρνηση, όπως οι δύο χώρες θα την εννοήσουν, και γίνει σεβαστή στην πράξη, πιστεύεται βάσιμα ότι και οι εντάσεις θα ξεπεραστούν οριστικά, χωρίς την αμερικανική, ευρωπαϊκή ή, πιο πρόσφατα, ρωσική παρέμβαση,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play