Η ειρήνη δεν θα πέσει από τον ουρανό
Πηγή: EPA/ RITCHIE B. TONGO/scmp
Αποφασισμένη να απαντήσει στις κινεζικές απειλές είναι η Ταιβάν, με αύξηση κατά έξι μήνες της στρατιωτικής θητείας, στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Αυτό υποστηρίζει η πρόεδρος του νησιού, που αγωνίζεται για την ανεξαρτητοποίησή του από το Πεκίνο, το οποίο παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην αρχή της «μιας και ενιαίας Κίνας».
Μάλιστα, υπό τον σημερινό πρόεδρό του, το Πεκίνο έχει εντείνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταιβάν, με τις μεταξύ τους σχέσεις να επιδεινώνονται. Η προοπτική μιας κινεζικής εισβολής ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους Δυτικούς, καθώς και πολλούς από τους γείτονες της Κίνας.
Σε περίπτωση σύγκρουσης, το νησί της Ταιβάν υστερεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε ανθρώπινο δυναμικό, με 88.000 στρατιώτες, έναντι ενός εκατομμυρίου Κινέζων στρατιωτών, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Το Πεκίνο έχει, επίσης, ένα σημαντικό πλεονέκτημα αναφορικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Κίνα και η Ταιβάν έχουν διαχωριστεί από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και η πρόεδρος της Ταιβάν επανέλαβε ότι η ενσωμάτωση στην Κίνα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους Ταιβανέζους.
Οπλισμένη με πραγματισμό, η πρόεδρος του νησιού Τσάι Ινγκ – ουέν ανακοίνωσε ότι η διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Ταιβάν θα παραταθεί στον ένα χρόνο διάρκειας, από τους τέσσερις μήνες που διαρκεί σήμερα, λόγω ακριβώς των κλιμακούμενων απειλών από την κινεζική πλευρά.
Η Τσάι Ινγκ – ουέν επικαλέστηκε τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας για να τεκμηριώσει την απόφασή της: «Όσο η Ταιβάν είναι αρκετά ισχυρή, θα παραμείνει στο σπίτι της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και δεν θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης».
Η πρόεδρος συμπλήρωσε πως «κανείς δεν θέλει πόλεμο αλλά, συμπατριώτες μου, η ειρήνη δεν θα πέσει από τον ουρανό».
Το σχόλιο σας