DW: Ο Μητσοτάκης είχε επαφές από τον χειμώνα του 2021 για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)
Η αλλαγή στο κλίμα από βρετανικής πλευράς είναι δεδομένη, βρισκόμαστε όμως όντως κοντά σε μία βιώσιμη λύση; Το Βρετανικό Μουσείο, η βρετανική κυβέρνηση και ένα «μπαλάκι ευθυνών», με τον Έλληνα πρωθυπουργό όμως να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρου του βρετανικού μουσείου Τζόρτζ Όσμπορν.
Τα γλυπτά ή μάρμαρα του Παρθενώνα, γνωστά και ως… τα Ελγίνεια… Όπως και να τα ονομάσει κάποιος, το μακροχρόνιο ζήτημα της επιστροφής τους από το Λονδίνο στην Αθήνα είναι ένα αγκάθι στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Εδώ και δεκαετίες το ζήτημα παραμένει επίκαιρο, καθώς απασχολεί την ευρύτερη κοινή γνώμη, ενώ τον τελευταίο χρόνο απασχόλησε εντονότερα και τα βρετανικά μέσα.
Από την αρχή του 2022 και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου οι Times του Λονδίνου αλλάζουν άρδην την άποψή τους περί μίας ενδεχόμενης επανένωσης. Το βασικό άρθρο της ημέρας τιτλοφορείται με λέξεις όπως «ένωση» και «υποχρεωτική», ενώ στη συνέχεια το γράφουν και ξεκάθαρα: «Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει τώρα να γυρίσουν».
Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης μετά από 50 χρόνια.
Οι προτάσεις και οι συζητήσεις για να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Αθήνα δεν σταματούν εδώ. Μόλις τον Οκτώβριο του 2022, το Ινστιτούτο ψηφιακής Αρχαιολογίας (Institute for Digital Archaeology) με έδρα την Οξφόρδη δημιούργησε πιστά αντίγραφα μέσω 3D τεχνολογίας, παρουσιάζοντάς τα ως μία βιώσιμη λύση για το Βρετανικό Μουσείο. Βέβαια, αν και η ελληνική πλευρά χαιρέτησε την κίνηση, το Μουσείο την απέρριψε ασυζητητί.
Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον έχει ίσως η στάση του προέδρου του μουσείου Τζόρτζ Όσμπορν, ο οποίος δήλωσε φέτος το καλοκαίρι στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC ότι «υπάρχει μια συμφωνία που πρέπει να κλείσει». Αυτόν τον μήνα μάλιστα έγινε γνωστό ότι ο ίδιος είχε κρυφές συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Νίκο Δένδια και Γιώργο Γεραπετρίτη, από πέρυσι τον Νοέμβριο του 2021, με ελληνικές πηγές να κάνουν λόγο ότι απομένει ένα 10% για να κλείσει η συμφωνία της επιστροφής.
Αυτό το 10% όμως είναι ήδη γνωστό ότι κρύβει την λέξη «δανεισμό». Η βασική απαίτηση του Βρετανικού Μουσείου είναι η ελληνική πλευρά να αναγνωρίσει τη βρετανική κυριότητα των Γλυπτών επικαλούμενη δεσμευτική νομοθεσία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας