Τα «αφορολόγητα» του προέδρου Τράμπ

Τα «αφορολόγητα» του προέδρου Τράμπ

Πηγή: nytimes/guardian

Το πόρισμα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δράση του Ντόναλντ Τραμπ αριθμεί περισσότερες από χίλιες σελίδες και συνυπογράφεται από βουλευτές και των δύο κομμάτων, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Το πόρισμα της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δράση του Ντόναλντ Τραμπ αριθμεί περισσότερες από χίλιες σελίδες και συνυπογράφεται από βουλευτές και των δύο κομμάτων, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Η ανάγνωση του συγκλονίζει από χθες την αμερικανική κοινωνία. Η νομικά ελεγχόμενη οικονομική δραστηριότητα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προσιδιάζει περισσότερο σε κυβερνήτη εμιράτου παρά σε πρόεδρο, ο οποίος «αγωνίζεται, μέρα – νύχτα, για την νόμιμη λογοδοσία του Λευκού Οίκου».

Ο «πατριώτης» και αμύντωρ των οικονομικών ηθών Ντόναλντ Τραμπ έχει πληρώσει κάτι λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια σε φόρους σε πολύ μεταβλητά έτη. Για παράδειγμα, μόνο 750 δολάρια το 2017 ή περίπου 700 ευρώ και ακόμη λιγότερα το 2020, το τελευταίο γνωστό οικονομικό έτος. Από εκείνη τη χρονιά, ο Ντόναλντ Τραμπ, όντας, σημειωτέον, ακόμη πρόεδρος, δεν πλήρωσε καν κανέναν φόρο.

Επιπλέον, ο Ν.  Τραμπ επωφελείται από τη δική του φορολογική μεταρρύθμιση, που εφαρμόστηκε κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο. Αυτή η μεταρρύθμιση ωφελεί κυρίως τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ένας από τους οποίους είναι  και ο ίδιος. Το πλουσιότερο 1% του συνόλου των Αμερικανών πολιτών μπόρεσε να εξοικονομήσει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, ήδη από το 2019.

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει προβλήματα με τα φορολογικά του έντυπα. Ο πρώην πρόεδρος θέλει να τα κρατήσει κρυφά. Σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, είναι ο μόνος που δεν τα δημοσιοποίησε. Πήγε ακόμη και στα δικαστήρια για αρκετά χρόνια, επειδή δεν έπρεπε να δημοσιεύσει τις φορολογικές του δηλώσεις.

Πλέον, αυτή η έλλειψη διαφάνειας τροφοδοτεί εικασίες σχετικά με το πραγματικό μέγεθος της περιουσίας του ή πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Αλλά θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα σύντομα, αφού οι Αμερικανοί βουλευτές ψήφισαν, πριμ από ελάχιστο χρονικό διάστημα, υπέρ της δημοσίευσης των φορολογικών δηλώσεων του πρώην προέδρου, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ως όχι και τόσο πηγή άντλησης στοιχείων δεν ενδείκνυται η πλατφόρμα The Truth, η Αλήθεια, ιδιοκτησίας Ντόναλντ Τραμπ, αλλά το ξεφύλλισμα δείγματος του πορίσματος, το οποίο μπορεί να βρει κάποιος διαδικτυακά (https://waysandmeans.house.gov/sites/democrats.waysandmeans.house.gov/files/documents/jctreport.pdf ). Είναι κατά κάποιον τρόπο μια πιο αξιόπιστη πηγή σε εποχές ηθικής κρίσης, αλλά και κάλπικης ηθικολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play