Νέα έρευνα: Ηλεκτρομαγνητικά φρένα έχουν σταλεί στην Τουρκία και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους

Νέα έρευνα: Ηλεκτρομαγνητικά φρένα έχουν σταλεί στην Τουρκία και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους

Πηγή: Military Times

Αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύονται από τουρκικά drones.

Μια νέα έρευνα επικεντρώθηκε στη χρήση πυραύλων από την Τουρκία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της στη Συρία εναντίον των Κούρδων.

Αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύονται από τουρκικά drones. Η Conflict Armament Research, ένας οργανισμός χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση που βοηθά στον εντοπισμό πυρομαχικών και άλλων αντικειμένων, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, έχει κάνει σημαντική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια στην τεκμηρίωση των όπλων σε άλλες χώρες της περιοχής. Η νέα έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “τα στοιχεία πυραύλων που τεκμηριώθηκαν από τους ερευνητές της CAR στη βορειοανατολική Συρία δείχνουν πώς τα εμπορικά προϊόντα που κατασκευάζονται στην ΕΕ έχουν εκτραπεί για χρήση στην παραγωγή πυραύλων”. Αυτό σημαίνει ότι αντικείμενα όπως ηλεκτρομαγνητικά φρένα έχουν σταλεί στην Τουρκία και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους, ενώ προορίζονταν για πολιτική χρήση.

“Σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν στην CAR από τον εμπορικό εξαγωγέα, ηλεκτρομαγνητικά εξαρτήματα που τεκμηριώθηκαν σε 10 από τα 17 σημεία επίθεσης πυραύλων στη βορειοανατολική Συρία είχαν φαινομενικά πουληθεί για χρήση σε ασθενοφόρα στην Τουρκία. Ο τελικός χρήστης δήλωσε επανειλημμένως, και προφορικώς και γραπτώς μεταξύ 2018 και 2020, ότι τα εξαρτήματα προορίζονταν για ιατρική χρήση. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα ευρήματα της CAR, τα φρένα στη συνέχεια ενσωματώθηκαν σε πυραύλους και χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς στη βορειοανατολική Συρία”.

Αυτή η έκθεση είναι σημαντική γιατί είναι ένα από τα λίγα παραδείγματα όπου έχει διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τη χρήση από την Τουρκία επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία. Η Άγκυρα εξαπέλυσε αρκετές εισβολές στη Συρία ξεκινώντας το 2016. Αυτές έφθασαν στο αποκορύφωμά τους το 2018 όταν η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν και ξανά το φθινόπωρο του 2019 όταν εισέβαλε επίσης σε μια περιοχή που ονομάζεται Σερεκανίγια. Η Άγκυρα στόχευσε τις κουρδικές δυνάμεις και οι εισβολές ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους και άλλες μειονότητες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μετά την εισβολή του Οκτωβρίου 2019, η Τουρκία χρησιμοποίησε drones για να χτυπά ανθρώπους στην ανατολική Συρία. Τα περισσότερα από αυτά τα χτυπήματα πραγματοποιούνται εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, της κύριας ομάδας που πολεμά το ISIS. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι πολεμά “τρομοκράτες”.

Σε τι επικεντρώθηκε η έκθεση;

Η έκθεση του CAR επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των πυρομαχικών και των στοιχείων των πυρομαχικών. Η έκθεση βασίζεται σε κομμάτια που ανακτήθηκαν από πυραύλους που προφανώς εκτοξεύτηκαν από drone. Η έκθεση σημειώνει ότι, “σε ορισμένες περιπτώσεις, πύραυλοι έπληξαν έως και 50 χλμ. εντός της βορειοανατολικής Συρία. Εκτός από την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ, άλλες μη κυβερνητικές πηγές εντόπισαν πολλά πλήγματα εναντίον οχημάτων πολιτών και κατοικημένων περιοχών που είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων”.

Η Τουρκία εξοπλίζει τα drone της, κυρίως τη σειρά Bayraktar, με το πυραυλικό σύστημα έξυπνων μικροπυρομαχικών (MAM στα τουρκικά). Αυτός ο πύραυλος φέρεται να έχει εξαχθεί σε πολλές χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας, το Πακιστάν, το Κατάρ και άλλες. Η έρευνα του CAR εξέτασε κομμάτια πυραύλων που βρέθηκαν στην ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά στο Κομπάνι, καθώς και δώδεκα χτυπήματα γύρω από το Καμισλί.

Η έκθεση περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τους διάφορους τύπους πυραύλων MAM. Αυτά έχουν εμβέλεια μεταξύ 8 και 30 χλμ. και έχουν διαφορετικά μεγέθη. Ο πύραυλος έχει μοναδικά πτερύγια και σταθερά φτερά και ο κατασκευαστής του χρησιμοποιεί μια “διαμόρφωση με δύο βίδες διπλής όψης για να προσαρτήσει τα τέσσερα πίσω πτερύγια”. Σε μερικά από τα συντρίμμια, βρέθηκε μια πινακίδα που δείχνει τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία παραγωγής των πυρομαχικών. Η έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ως τώρα στοιχεία ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται σε εξαγωγές προϊόντων που μπορεί να κατέληξαν στους πυραύλους, εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play