Patriot vs Sarmat: Η Δύση απαντά στον Πούτιν
Πηγή: fpress.gr
Έναν έντονο εξοπλιστικό χαρακτήρα προσδίδει πλέον ο Β. Πούτιν στην πολεμική αναμέτρηση εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή η κίνηση του Ρώσου προέδρου δεν μένει, εντούτοις, αναπάντητη από την αμυνόμενη πλευρά των Ουκρανών, που βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να τους παρέχουν πρόσθετη στρατιωτική αρωγή.
Με βάση τις αναφορές του Reuters, ο Β, Πούτιν υποσχέθηκε να παράσχει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις όλα τα απαραίτητα μέσα, για τη συνέχιση της στρατιωτικής εκστρατείας τους στα ουκρανικά εδάφη, όπου ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους στόχους της.
Σε ομιλία του προς τους πρωταρχικούς Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επέμεινε ιδιαίτερα στη σημασία των drones στη σύγκρουση και ανακοίνωσε ότι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Sarmat θα είναι έτοιμοι για ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. Αυτή πρέπει να ήταν και η σημαντική ομιλία, για την οποία είχε κάνει λόγο πριν από λίγες ημέρες.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή του Πούτιν συσπειρώνει τη Δύση, η οποία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη τις απειλές του. Προκειμένου αυτές να παραμείνουν σε ένα φραστικό και λεκτικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχονται, εκτός απροόπτου και μόνο για λόγους ασφαλείας τον Β. Ζελένσκι.
Οι Αμερικανοί απαντούν στις ρωσικές απειλές περί Sarmat με τους πυραύλους Patriot. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος επιτυγχάνει τη συσπείρωση της αμερικανικής Δύσης γύρω από το πρόσωπο του Ουκρανού προέδρου.
Το ερώτημα που εύλογα γεννάται, αφορά το εάν ο Πούτιν πιστεύει πράγματι ότι μπορεί να φτάσει στην τελική νίκη, να επιτύχει όλους τους στόχους του.
Ο Πούτιν απέτυχε ως προς την επίτευξη των στόχων του: ο ρωσικός στρατός και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το σύνολο της Ουκρανίας, όπως οι ίδιοι είχαν αρχικά υποστηρίξει. Ο ρωσικός στρατός είδε τη δημόσια εικόνα του να υποχωρεί και να αμαυρώνεται και ο Ρώσος πρόεδρος έχει επιδοθεί σε έναν αγωνιώδη αγώνα να επιβληθεί ολοκληρωτικά στις τρεις εναπομείνασες και μερικώς προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές.
Η μεγάλη πλειονότητα των στρατιωτικών αναλυτών εκτιμούν ότι τα περιθώρια της επιτυχίας του Πούτιν είναι πια ελάχιστα. Κι αυτό που φαίνεται όλο και πειστικότερο σε διεθνή φόρα και think tank, είναι το ενδεχόμενο ο Πούτιν να επιχειρεί να περισώσει την προσωπική και πολιτική του διαδρομή.
Ως προς την έναρξη των διαπραγματευτικών συνομιλιών, αυτές τις αποφασίζει εκείνος που παίρνει το «πάνω χέρι» στο πεδίο, στα κρίσιμα δηλαδή ουκρανικά εδάφη, που απέμειναν στη Ρωσία να επιβουλεύεται.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας