Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε τις ρωσικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση

Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε τις ρωσικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση

Πηγή: Αρχείου

Οι ρωσικές μετοχές έχουν αποκλειστεί από τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς και οι ντόπιοι επενδυτές δεν κατάφεραν να σώσουν την εγχώρια αγορά από την ύφεση που προκλήθηκε από τον πόλεμο

Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε τις ρωσικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση τον Φεβρουάριο ενώ σχεδόν 10 μήνες αργότερα, η ανάκαμψη φαίνεται όνειρο θερινής νυκτός καθώς εξακολουθούν να πραγματοποιούν τις χειρότερες επιδόσεις τους παγκοσμίως, ενώ οι δυτικές κυρώσεις προκάλεσαν μαζική φυγή επενδυτών.

Ενώ η οικονομία έχει σε μεγάλο βαθμό αντισταθεί καλύτερα από το αναμενόμενο στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, το χρηματιστήριο παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα. Οι ρωσικές μετοχές έχουν αποκλειστεί από τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς και οι ντόπιοι επενδυτές δεν κατάφεραν να σώσουν την εγχώρια αγορά από την ύφεση που προκλήθηκε από τον πόλεμο, παρόλο που στους περισσότερους ξένους απαγορεύεται ακόμα να πουλήσουν τις μετοχές τους.

Η αγορά της Μόσχας έχει βυθιστεί κατά 35% φέτος, στη χειρότερη απόδοση μεταξύ 92 χωρών που παρακολουθούνται παγκοσμίως από το Bloomberg ενώ ο MOEX της Ρωσίας, έχει πέσει κατακόρυφα κατά 44%, σε τροχιά για την πιο απότομη ετήσια πτώση από το 2008. Με την ένταση του πολέμου να αυξάνεται, ενδέχεται να προκύψουν ακόμη περισσότερες απώλειες.

«Οι ρωσικές μετοχές είναι αντιμέτωπες με μια ζοφερή προοπτική, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης αρχίζουν να επιβαρύνουν την εγχώρια οικονομία», δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital Markets Ltd. «Η προοπτική μιας παγκόσμιας ύφεσης τα επόμενα τρίμηνα δεν προμηνύει καλά νέα για το ρωσικό πετρέλαιο, ειδικά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει πλήρως την εξάρτησή της από τα ρωσικά εμπορεύματα» πρόσθεσε.

Η Lukoil και η Gazprom, τα πιο «βαριά χαρτιά» του Δείκτη MOEX, υποχώρησαν κατά 30% και 53% αντίστοιχα φέτος. Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος εισηγμένος δανειστής, η Sberbank of Russia, κάνει βουτιά 54%, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις έπληξαν τα πάντα, από την ικανότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση σε συναλλαγματικά αποθέματα μέχρι το σύστημα SWIFT.

«Κατά κάποιο τρόπο, βρίσκω έκπληξη την υποαπόδοση της ρωσικής αγοράς μετοχών, καθώς όλοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αποτιμηθεί από την αρχή και οι καθυστερημένες κυρώσεις, ακόμη και το πλαφόν, δεν αλλάζουν το παιχνίδι για τις ρωσικές μετοχές», τονίζει ο Ικσάντερ Λούτσκο, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στο ITI στη Μόσχα.Το επόμενο έτος είναι απίθανο να φέρει ανακούφιση για τις μετοχές της Ρωσίας καθώς ο πόλεμος και οι έλεγχοι κεφαλαίων συνεχίζονται μια παγκόσμια ύφεση θα περιορίσει τη ζήτηση για εμπορεύματα και οι νέες κυρώσεις θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τη ρωσική οικονομία. «Χωρίς νέες εισροές κεφαλαίων, που περιορίζονται από τις δυτικές κυρώσεις, οι ρωσικές μετοχές είναι πιθανό να υποαποδίδουν και πάλι το επόμενο έτος», προειδοποίησε ο Πιοτρ Μάτις, ανώτερος αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital Markets Ltd.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play