Γαλλικό δημοσίευμα: «Ο Ερντογάν θα κάνει βήμα προς τον αυταρχισμό»

Γαλλικό δημοσίευμα: «Ο Ερντογάν θα κάνει βήμα προς τον αυταρχισμό»

Πηγή: hurriyet

Πρωτοσέλιδο αφιέρωμα δημοσιεύει το σημερινό φύλλο της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας «Ouest France», η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη αυταρχική διολίσθηση του προέδρου Ερντογάν.

Πρωτοσέλιδο αφιέρωμα δημοσιεύει το σημερινό φύλλο της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας «Ouest France», η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη αυταρχική διολίσθηση του προέδρου Ερντογάν.

Το αφιέρωμα στηρίζεται σε ιστορικά και σε σημερινά δεδομένα, που κάνουν τη συντακτική ομάδα της κεντροδεξιάς εφημερίδας να κάνει λόγο για «βήμα του Τούρκου προέδρου στον αυταρχισμό».

Η καταστροφή της Σμύρνης είναι κατά την εφημερίδα  ο «γενέθλιος τόπος» του τουρκικού κράτους, το οποίο στηρίζεται στις εκκαθαρίσεις και σε γενοκτονίες. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μικρασιατική καταστροφή: «1,6 εκατομμύρια Έλληνες να εγκαταλείψουν το έδαφος της σημερινής Τουρκίας. Η ανάμνηση αυτών των γεγονότων  παραμένει ζωντανή στους Έλληνες (…) χωρίς να ξεχνάμε τους Αρμενίους, τους κυνηγημένους και σφαγιασμένους από το εθνικιστικό κίνημα των Νεότουρκων».

«Μετά από εκατό χρόνια, ο ισχυρός άνδρας που κυβερνά την Τουρκία, επί σχεδόν είκοσι χρόνια, δεν φαντάζεται ούτε για μια στιγμή να παραχωρήσει την εξουσία του».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο Ερντογάν είναι ένας ακραία συγκεντρωτικός πολιτικός άνδρας, που εμποδίζει τον εξευρωπαϊσμό της χώρας του. «Από το 2003, δεν έπαψε ποτέ να συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Αρχικά, αυτό ευνοούνταν από την οικονομική άνθηση της πρώτης δεκαετίας του 2000 – 2010. Το ΑΚΡ κατάφερε να αποστάξει τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης ενώ σταδιακά επέβαλε την αντιδραστική κοινωνική του ατζέντα».

Πλέον όμως, κατά το γαλλικό έντυπο, ο Ερντογάν απέχει ένα βήμα από τον ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό αυταρχισμό. «Η κατάρρευση του ιρακινού καθεστώτος, ο πόλεμος στη Συρία και οι ανατροπές των συμμαχιών που προκάλεσε έχουν φέρει την Άγκυρα σε μια νέα θέση, όχι πια ως δύναμη που επωφελείται από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά ως μια περιφερειακή δύναμη που κλονίζεται από τις νέες σχέσεις ισχύος και τις δικές της αντιφάσεις».

Σήμερα, καταλήγει η εφημερίδα, η Τουρκία «βιώνει ένα πληθωρισμό σχεδόν 85%, παραμονές μιας καθοριστικής εκλογικής χρονιάς για τον Ερντογάν». Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου σηματοδοτεί για την εφημερίδα την νέα αυταρχική και κατασταλτική εκτροπή, που φαίνεται να προετοιμάζεται.

«Αυτός είναι ο φόβος πολλών παρατηρητών, μήπως  ο Τούρκος πρόεδρος φθάσει στα όρια μιας κατασταλτικής και αυταρχικής εκτροπής επιπέδου Β. Πούτιν», καταλήγει το επίμαχο δημοσίευμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play