Ο Ερντογάν καταστέλλει το δημοκρατικό κόμμα HDP

Ο Ερντογάν καταστέλλει το δημοκρατικό κόμμα HDP

Πηγή: AP Photo/Burhan Ozbilici

Εντείνει την αστυνομική καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντείνει την αστυνομική καταστολή στο εσωτερικό της Τουρκίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αιτία, αυτή τη φορά, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερη, δημοκρατική φωνή στο κομματικό – πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, έξι στελέχη του HDP συνελήφθησαν στη Νικομήδεια. Τα κομματικά στελέχη διαδήλωναν για να αντιταχθούν στην κράτηση του επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης, του 38χρονου πρώην βουλευτή Φερχάτ Εντσού.

Η τοπική οργάνωση του HDP θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την κράτηση του επικεφαλής του HDP στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης και συγκεντρώθηκε σε πάρκο της ιστορικής πόλης της Τουρκίας. Αστυνομικές ομάδες έλαβαν εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας μπροστά από το πάρκο, αλλά και το κτίριο της τοπικής οργάνωσης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Μετά από λίγο, η αστυνομία παρενέβη και κινήθηκε εναντίον των φίλων του HDP, που ήθελαν να ξεδιπλώσουν τα πανό τους και να προβούν σε συνέντευξη Τύπου για τις διώξεις.

Στον αντιπολιτευτικό τουρκικό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται φωτογραφίες, που απεικονίζουν αστυνομικούς να βιαιοπραγούν σε βάρος του Φ. Εντσού. Το γεγονός προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πολιτικοί αναλυτές της γείτονος αποδίδουν αυτό το βίαιο ξέσπασμα των αστυνομικών δυνάμεων στην απογοήτευση του Τούρκου προέδρου λόγω της συμμετοχής του HDP στις διεργασίες που εκτυλίσσονται για την ανασύνταξη των αντιπολιτευτικών κομματικών δυνάμεων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπολόγιζε ότι το HDP δεν θα συμμετείχε τελικά στις συζητήσεις μαζί με τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Το HDP λαμβάνει ενεργά μέρος στις σχετικές διεργασίες και φέρεται να υποστηρίζει πιθανή υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η απογοήτευση, την οποία φέρεται να αισθάνεται ο Τούρκος πρόεδρος, δεν είναι πλήρως αδικαιολόγητη. Το HDP συμμετείχε στην «κίνηση των 6» κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παραμένει όμως μια ξεχωριστή φωνή στο κομματικό σύστημα της Τουρκίας, αποφεύγοντας την εθνικιστική ρητορεία,  τον ακραίο κεμαλισμό και τις αντιδημοκρατικές τοποθετήσεις. Κινείται στο κέντρο και στα κεντροαριστερά του πολιτικού φάσματος, είναι μια σύγχρονη σοσιαλφιλεύθερη φωνή, με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα για τα δικαιώματα εθνικών και κοινωνικών μειονοτήτων.

Φαίνεται όμως ότι η απόφαση σε βάρος του Ιμάμογλου επιτάχυνε τις εξελίξεις εις βάρος του Τούρκου προέδρου, που βλέπει το HDP να συμπαρατάσσεται οριστικά με τις υπόλοιπες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play