Η διαπραγμάτευση ως διέξοδος
Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης που βλέπει το φως της δημοσιότητας, μία οριακή πλειοψηφία ερωτηθέντων πολιτών της Ρωσίας αρχίζει να στρέφεται προς την οριστική εγκατάλειψη της πολεμικής σύγκρουσης με τους Ουκρανούς και να βλέπει θετικά την προοπτική της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να αποδοθεί και η σκλήρυνση της στάσης του Β. Πούτιν, το τελευταίο διάστημα.
Ιδιαίτερα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του διάσημου ινστιτούτου ερευνών της Μόσχας Levada Zentrum, το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της συνέχισης των μαχών έχει αυξηθεί ελαφρά πρόσφατα και πάλι από 36% τον Οκτώβριο σε 41% στις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή, οριακή πλειοψηφία των ερωτηθέντων, η οποία αρχίζει να αποκτά δημοσκοπικό προβάδισμα και να τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων.
Στην έρευνα, η οποία είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά ( βλ. https://www.levada.ru/ ), οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που τάσσονται υπέρ της δρομολόγησης διαπραγματεύσεων είναι νεαροί σε ηλικία και με αυξημένο μορφωτικό κεφάλαιο. Απεναντίας, υπέρ της εξακολούθησης των πολεμικών συγκρούσεων είναι, κατά κύριο λόγο, οι ηλικιακά μεγαλύτεροι και όσοι εργάζονται αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα.
Το ποσοστό είναι οριακό, αλλά υπαρκτό και με τάση, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο και σε διεθνείς αναφορές, να παγιωθεί, με το «ναι» για τη δρομολόγηση διαπραγματεύσεων να συγκεντρώνει το 50,02%.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της έρευνας, η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι είναι καταρχήν έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις αυτές, την ίδια στιγμή όμως που τονίζει ότι η λεγόμενη ειδική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της.
Το ζήτημα αυτής της αμφισημίας και της αντιφατικότητας απασχολεί τους εκλογολόγους και τους άλλους ειδικούς επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μια επώδυνη επιλογή για την ηγεσία του Κρεμλίνου, αλλά, ταυτόχρονα, και μια διέξοδος. Έτσι, εκτιμάται ότι ο Πούτιν υψώνει τους τόνους της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης με την Ουκρανία, προκειμένου να έχει μια καλύτερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Ρώσος Πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι ο αρχικός του στόχος – η πλήρης νίκη επί της Ουκρανίας – δεν μπορεί πλέον να επιτευχθεί, γι’ αυτό και θέλει ακόμη και τις διαπραγματεύσεις ως διέξοδο, εξηγεί ο, ειδικός σε θέματα ρωσικής πολιτικής επί του Β. Πούτιν, Μιχαήλ Γκαλτζάμοφ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας