Zeit: Ο Χάμπεκ υπερασπίζεται τον τερματικό σταθμό LNG έναντι των περιβαλλοντικών ανησυχιών

Zeit: Ο Χάμπεκ υπερασπίζεται τον τερματικό σταθμό LNG έναντι των περιβαλλοντικών ανησυχιών

Πηγή: Reuters

Ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός LNG στη Γερμανία εγκαινιάζεται το Σάββατο - Κάποιοι ελπίζουν για ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ οι επικριτές προειδοποιούν για περιβαλλοντικούς κινδύνους

Μία ημέρα πριν από το άνοιγμα του πρώτου πλωτού γερμανικού τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ), ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) απέρριψε τις ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων. Ο τερματικός σταθμός είναι ένα κομμάτι του παζλ – αλλά σημαντικό και μια αρχή, είπε ο Χάμπεκ στο ΑRD . Όλα είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται οι κλιματικοί στόχοι. Στο μέλλον θα μειωθεί και η κατανάλωση φυσικού αερίου.

Ωστόσο, χωρίς αυτούς τους τερματικούς σταθμούς, η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου. «Ενεργούμε υπό μεγάλη πίεση εδώ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία», είπε ο Χάμπεκ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι διαδικασίες συμμετοχής θα συντομευθούν και ότι θα ακολουθηθούν «ασυνήθιστοι δρόμοι» κατά την επέκταση της υποδομής.

Ωστόσο, μια έλλειψη φυσικού αερίου θα κατέρρεε τη γερμανική οικονομία και συνεπώς την υποστήριξη της κοινωνίας προς την Ουκρανία. Η αποτροπή αυτής της ανάγκης έχει απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.

Η ευρωπαϊκή ένωση αποθήκευσης αερίου GIE αναφέρει επί του παρόντος πτώση των επιπέδων πλήρωσης στις γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου, στο 90,2% το πρωί της Πέμπτης. Πιο πρόσφατα, στις 27 Νοεμβρίου, εγχύθηκε περισσότερο αέριο παρά αποσύρθηκε στη Γερμανία. Έκτοτε, η ποσότητα πλήρωσης μειώθηκε συνολικά λόγω εποχιακών παραγόντων.  Σύμφωνα με τον Νόμο για την Ενεργειακή Βιομηχανία, οι δεξαμενές αποθήκευσης θα πρέπει να είναι κατά 40% γεμάτες την 1η Φεβρουαρίου.

Ο τερματικός σταθμός LNG πρόκειται να ανοίξει σήμερα (Σάββατο) παρουσία του καγκελαρίου Σολτς, του υπουργού Οικονομικών Χάμπεκ και του πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας Stephan Weil. Με τη βοήθεια αυτού του τερματικού σταθμού, η Γερμανία θέλει να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο. Το εργοστάσιο λειτουργεί από τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper . Επίσης κατασκευάζονται άλλα στο Brunsbüttel (Σλέσβιχ-Χολστάιν), στο Stade (Κάτω Σαξονία) και στο Lubmin (Μέκλενμπουργκ-Δυτική Πομερανία). 

Μήνυση για τα σχέδια από την Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια

Η Γερμανική Περιβαλλοντική Βοήθεια ανακοίνωσε νομικά μέτρα κατά του τερματικού σταθμού LNG στο Wilhelmshaven . Οι περιβαλλοντολόγοι μεταξύ άλλων καταγγέλλουν την απεριόριστη άδεια λειτουργίας του τερματικού σταθμού από τις αρχές της Κάτω Σαξονίας και επισημαίνουν τον κίνδυνο «μαζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» και συνεπώς υπέρβασης των επιτρεπόμενων εκπομπών CO₂ στον ενεργειακό τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play