Qatargate: Δαιδαλώδεις διαδρομές και “ένοχα” σημάδια

Qatargate: Δαιδαλώδεις διαδρομές και “ένοχα” σημάδια
Μπορεί να μην είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της υπόθεσης και τον βαθμό εμπλοκής της στο Qatargate, ωστόσο οι συνάδερφοι της Εύας Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο είχαν ενδείξεις "περίεργης" συμπεριφοράς της

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής εξελίχθηκε πολύ καλύτερα από ότι περίμεναν και σχεδίαζαν επί 5 μήνες οι Βέλγοι ερευνητές. Δεν συνέλαβαν μόνο τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, αλλά και τον επί χρόνια στενό συνεργάτη του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά και τη σύντροφό του, ευρωβουλευτή και μία εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωκοινοοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή καλυπτόταν από τη βουλευτική ασυλία.

Οι αστυνομικοί μπόρεσαν να συλλάβουν τον Τζόρτζι μόνο εκείνο το πρωί αφού είχε φύγει από το διαμέρισμά τους, λίγα βήματα από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Τότε όμως συνέβη κάτι που δεν περίμεναν. Γύρω στο μεσημέρι εμφανίστηκε εκεί ένας ηλικιωμένος κύριος. Έφυγε από το σπίτι με μια βαλίτσα τρόλεϊ και πήγε πίσω σε ένα ξενοδοχείο στην Place Jourdan, δέκα λεπτά με τα πόδια. Αυτός ήταν ο πατέρας της Καϊλή. Οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν στο λόμπι για να ελέγξουν τη βαλίτσα του: ήταν γεμάτη με κουβάρια χρήματα, χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Τον έπιασαν στα πράσα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει πλέον ασυλία. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι της Καϊλής, βρήκαν και εκεί τσέπες γεμάτες χαρτονομίσματα και τη συνέλαβαν το ίδιο βράδυ. Έτσι τελείωσε η μέρα που θα συγκλόνιζε την Ευρώπη και θα έφερνε στο φως αυτό που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του ευρωκοινοβουλίου.

Η αστυνομία κατέσχεσε συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ: 150.000 ευρώ στο διαμέρισμα της Καϊλή, 750.000 ευρώ στη βαλίτσα του πατέρα της και άλλες 600.000 σε χαρτοφύλακες στο Παντσέρι. Η βελγική εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Ο Παντζέρι, ο Τζόρτζι και η Καϊλή βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ άλλοι τρεις ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι, υπό προϋποθέσεις: ο πατέρας της, ένα αφεντικό συνδικάτου και ένας λομπίστας. Μια εβδομάδα αργότερα, άρχισαν να αναδεικνύονται τα περιγράμματα ενός εκτεταμένου σκανδάλου, με επίκεντρο τον Παντσέρι και της ΜΚΟ που ηγείτο. Κατά ειρωνικό τρόπο, λέγεται «Fight Intimity» και προοριζόταν να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, μάλλον ήταν περισσότερο μια οργάνωση βιτρίνα για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Ο Παντσέρι γνώριζε καλά το Μαρόκο και το επισκεπτόταν συχνά

Η έρευνα ξεκίνησε με τον Παντσέρι. Προφανώς, η βελγική εσωτερική μυστική υπηρεσία Sûreté de l’Etat έλαβε συμβουλές από πέντε φιλικές υπηρεσίες πέρυσι σχετικά με ξένες προσπάθειες να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Le Soir», υπάλληλοι της κρατικής ασφάλειας εισέβαλαν τότε στο σπίτι του και βρήκαν εκεί 700.000 ευρώ μετρητά. Αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η προκαταρκτική διαδικασία εναντίον του στα μέσα Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με επικεφαλής τον ανακριτή Michel Claise, ο οποίος είναι γνωστός στο Βέλγιο και έχει ήδη βάλει πολλές διασημότητες πίσω από τα κάγκελα.

Από πού ήρθαν τα χρήματα; Κάποια προφανώς από το Μαρόκο. Ως μέλος του κοινοβουλίου, ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Παντσέρι ήταν πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μια σημαντική θέση, επειδή εκεί γράφονται ξανά και ξανά κριτικές εκθέσεις, τις οποίες στη συνέχεια ψηφίζει η Ολομέλεια. Η επιτροπή εξέτασε επίσης τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μερικώς κατεχόμενη από το Μαρόκο, Δυτική Σαχάρα. Ταυτόχρονα, ο Παντσέρι ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για το Μαγκρέμπ, γνώριζε καλά το Μαρόκο και το επισκεπτόταν συχνά. Μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή το 2019, ωστόσο, φέρεται να περιήλθε σε οικονομικές δυσκολίες, όπως ανέφερε ο Τζόρτζι. Μαζί ίδρυσαν το «Fight Atunity».

Το τι συνέβη στη συνέχεια τεκμηριώνεται σε ένταλμα σύλληψης που χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη της συζύγου και της κόρης του στην Ιταλία το περασμένο Σάββατο. Αντίστοιχα, και οι δύο βοήθησαν στη μεταφορά «πολύτιμων δώρων» από τον Μαροκινό πρέσβη στην Πολωνία, όπως αποκάλυψε το politico.

O Τζόρτζι ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Παντσέρι, της ΜΚΟ και των ενεργών βουλευτών. Ο ίδιος φέρεται να παραδέχτηκε ότι διαχειρίστηκε τη δωροδοκία που έδωσε ο Πάντζερι. Λέγεται επίσης ότι κατηγόρησε τον Cozzolino και έναν άλλο βουλευτή, τον Marc Tarabella του Βελγίου, ότι δέχτηκαν χρήματα. Ο Tarabella είναι Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας για την Αραβική Χερσόνησο.

Όπως το Μαρόκο, έτσι και το Κατάρ έχει συμφέροντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ασχολείται με την όχι και πολύ αξιοσέβαστη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί, με την επιθυμία του εμιράτου για είσοδο χωρίς βίζα στην ΕΕ και με μια επικερδή συμφωνία για την κρατική αεροπορική εταιρεία. Η Qatar Airways θα επιτρέπεται να πετά σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο της ΕΕ από το 2024 – μια τεράστια αγορά. Αυτό εφαρμόζεται ήδη, αλλά πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο. Τώρα, ωστόσο, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι θα αναστείλουν όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το εμιράτο και θα συστήσουν εξεταστική επιτροπή.

Η Εύα Καϊλή από την άλλη αρνείται ότι έχει σχέση με σκοτεινές συμφωνίες. Ο δικηγόρος της είπε αυτή την εβδομάδα ότι εξεπλάγη με τα πολλά χαρτονομίσματα στο κοινόχρηστο διαμέρισμα: «Η κυρία Καϊλή ρώτησε τον σύντροφό της τι είδους χρήματα ήταν.» Απάντησε ότι τα χρήματα ανήκαν σε κάποιον άλλο. «Τότε η κυρία Καϊλή είπε ότι δεν επιτρέπει να φυλάσσονται στο διαμέρισμα χρήματα που ανήκαν σε κάποιον άλλο.» Για το λόγο αυτό, ο πατέρας της Καϊλή πήρε την τσάντα με τα χρήματα και πήρε το δρόμο για το ξενοδοχείο.

Τα “ένοχα σημάδια”

Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι η Ελληνίδα σοσιαλδημοκράτης έδωσε έναν εξύμνησε το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Νοεμβρίου, σε μία ομιλία που θα μπορούσε να προέρχεται από τον ίδιο τον Εμίρη. Αντίστοιχα, η χώρα, στην οποία χιλιάδες φιλοξενούμενοι εργάτες πέθαναν σε εργοτάξια κατά την κατασκευή των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν «πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Καϊλή και δύο άλλοι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίστηκαν ξαφνικά στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου για να ψηφίσουν υπέρ του Κατάρ να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ένας από αυτούς ήταν ο Tarabella. Ωστόσο, δεν είναι μέλη εκεί. Η Καϊλή επίσης δεν ανατέθηκε από κανέναν σύντροφο να την εκπροσωπήσει, όπως είπε εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της FAS. «Πρόκειται για εξαιρετικά ασυνήθιστη και παράτυπη συμπεριφορά.» Ο κορυφαίος σοσιαλδημοκράτης στην επιτροπή το ανέφερε αυτό στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας την επόμενη μέρα. «Αυτό ξεκίνησε μια πειθαρχική διαδικασία», είπε η εκπρόσωπος. Για αυτήν την εβδομάδα, ο αρχηγός της ομάδας κάλεσε την Καϊλή για συνέντευξη – αλλά μέχρι τότε ήταν ήδη πίσω από τα κάγκελα.

Οι Γερμανοί ευρωβουλευτές λένε ότι εξεπλάγησαν από το σκάνδαλο διαφθοράς, αν και εκ των υστέρων κάποια πράγματα τους φάνηκαν παράξενα. Η επικεφαλής του Κόμματος των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο, λέει ότι η Εύα Καϊλή ήταν πολύ επικεντρωμένη στο Κατάρ από την αρχή της δουλειάς της. «Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο στην αρχή.» Άλλα μέλη της αντιπροσωπείας, για παράδειγμα, επικεντρώνονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Καϊλή ήταν πάντα πολύ θετική για τις εξελίξεις στο Κατάρ, αλλά όχι με τρόπο που να δημιουργεί αμφιβολίες για την ακεραιότητά της. Η πρώτη φορά που «ενοχλήθηκε» από τη συμπεριφορά της Καϊλή ήταν σε ένα ταξίδι της στη Σαουδική Αραβία και η δεύτερη περίεργη περίπτωση δεν ήταν πολύ καιρό πριν. Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, η αποστολή θα έπρεπε να είχε πετάξει στο Κατάρ. Το ήξερε και η Καϊλή. Ωστόσο, το ταξίδι ακυρώθηκε, αλλά η Καϊλή ταξίδεψε μόνη της στο Κατάρ και συνάντησε μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου. Η Καϊλή το απέδωσε σε λάθος συνεννόηση του γραφείου της όταν κλήθηκε για εξηγήσεις από τη Νόιμαν. «Ήμουν πραγματικά θυμωμένη», λέει ο ίδια «Αλλά δεν πίστευα ότι υπήρχε διαφθορά».

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Erik Marquardt είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία του κειμένου για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα για το Κατάρ και το Κουβέιτ, το οποίο θα έπρεπε να είχε ψηφίσει το Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Τους τελευταίους μήνες είχε πολλές επαφές με την Εύα Καϊλή και εκπροσώπους του Κατάρ. Ο Marquardt λέει για μια πρόσκληση για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έλαβε από την πρεσβεία του Κατάρ. «Αυτές οι προσφορές θα μπορούσαν να είναι ένα πρώτο βήμα για να δούν αν οι άνθρωποι είναι δεκτικοί σε χάρες», λέει. Εκ των υστέρων, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί Ιταλοί σοσιαλδημοκράτες έχουν εκφράστει υπέρ του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου ειδικότερα του Παντσέρι. Αλλά ο Marquardt λέει επίσης: «Δυστυχώς, δεν είναι ασυνήθιστο για τους πολιτικούς να έχουν διαφορετικές απόψεις ή περίεργες θέσεις, και φυσικά δεν σχετίζεται πάντα με τη διαφθορά».

Μέχρι στιγμής, το σκάνδαλο διαφθοράς έχει επηρεάσει μόνο τους σοσιαλδημοκράτες όσον αφορά στο ποινικό μέρος. Και ένας εντυπωσιακός αριθμός Ιταλών φαίνεται να εμπλέκεται. Οι Ιταλοί Σοσιαλδημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γύρω από τον νεαρό ομιλητή Μπράντο Μπενιφέι προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά, που έπληξε ιδιαίτερα το αριστερό Articolo Uno

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα από τα πιο διαφανή στον κόσμο

Η πολιτικός Emma Bonino, κάποτε Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Επίτροπος της ΕΕ και ευρωβουλευτής, είναι επίσης σε αμηχανία. Ίδρυσε το ίδρυμα No Peace Without Justice, το οποίο εδρεύει στο ίδιο κτίριο με τη μη κυβερνητική οργάνωση του Panzeri. Τα γραφεία τους ερευνήθηκαν επίσης την περασμένη Παρασκευή και ο Γενικός Γραμματέας τους Νικολό Φ. συνελήφθη. Έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος, αν και με “βραχιολάκι” στον αστράγαλο. Η Bonino βρισκόταν στη Ρώμη, μακριά από τις Βρυξέλλες, και ότι δεν ήξερε σχεδόν τίποτα.

Την Πέμπτη, οι βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία ένα ψήφισμα που θα πρέπει να κάνει τη διαφθορά στο κοινοβούλιο σημαντικά πιο δύσκολη στο μέλλον. Στο εξής όλες οι συναντήσεις των βουλευτών και των εργαζομένων τους με εκπροσώπους τρίτης χώρας θα περιλαμβάνονται στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πρεσβευτές και διπλωμάτες από τρίτες χώρες έχουν εξαιρεθεί από αυτό.

Ο Reinhard Bütikofer, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, είπε στη FAS ότι η ευρεία έγκριση του ψηφίσματος δείχνει ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ευρωβουλευτών είναι πρόθυμη να χαράξει σαφέστερες γραμμές από ό,τι πριν κατά της διαφθοράς. Αλλά δεν πιστεύει ότι θα βοηθούσαν αυστηρότεροι κανόνες κατά της εγκληματικής δραστηριότητας. Η Monika Hohlmeier, Χριστιανοκοινωνίστρια και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει το ίδιο πράγμα: οι μηχανισμοί του κράτους δικαίου λειτούργησαν, η αστυνομία και η εισαγγελία εντόπισαν τους εγκληματίες. «Πιστεύω ότι όποιος επιδεικνύει τόση εγκληματική ενέργεια όσο η σοσιαλδημοκράτης Καϊλή και οι άλλοι κατηγορούμενοι δεν θα είχε αποτραπεί από ένα διευρυμένο μητρώο διαφάνειας ή έναν αλλαγμένο κώδικα συμπεριφοράς».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα από τα πιο διαφανή στον κόσμο. Έχει αυστηρότερους κανόνες λόμπι από την Bundestag. Πολλοί βουλευτές ήδη αναφέρουν λεπτομερώς όλες τις συνεδριάσεις τους και του προσωπικού τους. Στον ιστότοπο του Green Erik Marquardt, για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε πότε συνάντησε τον πρεσβευτή ή τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ στις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες, ακόμα κι αν αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Αλλά ορισμένοι βουλευτές απλώς δεν ακολουθούν τους ισχύοντες κανόνες. «Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε», λέει ο Marquardt. «Θέλω να υπάρχουν συνέπειες όταν οι άνθρωποι δεν καταγράφουν τις συναντήσεις τους στο λόμπι για χρόνια.» Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου χρειάζονταν επίσης περισσότερους πόρους για τη διερεύνηση ύποπτων υποθέσεων. Ο Marquardt πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε επίσης να έχει νόημα.

Με πληροφορίες από FAZ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play