Η “στροφή” της ειρηνικής Ιαπωνίας και η αλλαγή στρατηγικής μετά από 70 χρόνια

Η “στροφή” της ειρηνικής Ιαπωνίας και η αλλαγή στρατηγικής μετά από 70 χρόνια
Χαρακτηρίζει την Κίνα τη «μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση από ποτέ»

Η Ιαπωνία παρουσίασε μια νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας την Παρασκευή μαζί με λεπτομέρειες για τη μεγαλύτερη στρατιωτική της συσσώρευση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια αξιοσημείωτη στροφή από τον ειρηνισμό που κυριαρχεί στον πολιτικό της λόγο εδώ και επτά δεκαετίες, προειδοποιώντας ότι η Κίνα αποτελεί τη «μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση ποτέ» και περιγράφοντας σχέδια για την ανάπτυξη μιας ικανότητας αντεπίθεσης που χρηματοδοτείται από αμυντικές δαπάνες ρεκόρ.

Οι αλλαγές, που έρχονται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη γειτονική Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, περιλαμβάνουν δαπάνες για πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και δυνατότητες κυβερνοπολέμου.

– Οι αλλαγές καθορίζονται σε τρία έγγραφα: τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (ΕΣΥ), την Εθνική Στρατηγική Άμυνας και το Μεσοπρόθεσμο Άμυνας.

– Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς την αποφασιστικότητα της Ιαπωνίας να αναπτύξει νέες δυνατότητες «αντεπιθέσεων». Αυτές οι δυνατότητες θα επιτρέψουν στο Τόκιο να χτυπά πλοία και στόχους 1.000 km μακριά με πυραύλους που εκτοξεύονται από ξηρά ή θάλασσα.

– Ο στρατός της Ιαπωνίας είναι επί του παρόντος οπλισμένος με πυραύλους που μπορούν να πετάξουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα το πολύ. Το Τόκιο πιστεύει ότι η ανάπτυξη δυνατοτήτων αντεπιθέσεων θα αποτρέψει πιθανές επιθέσεις.

– Η Ιαπωνία συζητά το σχέδιο για περισσότερα από δύο χρόνια.

– Το Τόκιο θα δαπανήσει περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των δυνατοτήτων αντεπίθεσης, όπως για παράδειγμα με την επέκταση της εμβέλειας των αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου 12 που εκτοξεύονται από το έδαφος έως το 2027. Σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει άλλους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών όπλων.

– Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι η Ιαπωνία θα αγοράσει πυραύλους Tomahawk που εκτοξεύονται από πλοίο, αμερικανικής κατασκευής. Η εφημερίδα Yomiuri ανέφερε προηγουμένως ότι το Τόκιο θέλει έως και 500 από τους πυραύλους κρουζ, οι οποίοι μπορούν να πετάξουν 1.250 χλμ.

– Το υπουργείο Άμυνας θα δαπανήσει περισσότερα από 43 τρισεκατομμύρια γιεν (315,76 δισεκατομμύρια δολάρια) στον στρατό του σε διάστημα πέντε ετών, διπλασιάζοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό του σε περίπου 2% του ΑΕΠ.

– Περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά θα διατεθούν για επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου και άλλα 7 δισεκατομμύρια δολάρια για διαστημικές δυνατότητες. Περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς με τη Βρετανία και την Ιταλία.

– Για να συντονίσει καλύτερα τις αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις της, η Ιαπωνία θα δημιουργήσει το πρώτο κοινό κέντρο διοίκησης. Το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Κισίντα συζητά επίσης κοινές εντολές ΗΠΑ-Ιαπωνίας, σύμφωνα με πηγές.

– Τα έγγραφα ανέφεραν ότι η Ιαπωνία θα αυξήσει τις προμήθειες και τις αποθήκες πυρομαχικών, χωρίς να διευκρινιστούν λεπτομέρειες. Το δημοσίευμα ανέφερε προηγουμένως σχέδια για την κατασκευή περίπου 70 αποθηκών πυρομαχικών εντός πέντε ετών και 130 έως το 2035. Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές ανησυχούν ότι η Ιαπωνία έχει πολύ λίγα πυρομαχικά για μια μακροχρόνια σύγκρουση, ένα πρόβλημα που τονίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λένε επίσης ότι τα αποθέματα ανταλλακτικών είναι χαμηλά.

– Περίπου το 70% των πυρομαχικών του στρατού αποθηκεύονται στο νησί Χοκάιντο στα βόρεια της Ιαπωνίας, μια κληρονομιά του σχεδιασμού του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο στρατιωτικός αντίπαλος της Ιαπωνίας ήταν η Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της Nikkei.

– Η Ιαπωνία βλέπει τώρα την κύρια απειλή της να προέρχεται από την Κίνα κατά μήκος της νοτιοδυτικής νησιωτικής αλυσίδας της, που εκτείνεται κατά μήκος της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, και το Τόκιο σχεδιάζει να προετοιμάσει βάσεις ανεφοδιασμού στα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας εν αναμονή της σύγκρουσης κοντά στην Ταϊβάν.

Ωστόσο οι αλλαγές προκάλεσαν επίσης κριτική ότι η Ιαπωνία εγκαταλείπει τον ειρηνισμό σύμφωνα με το μεταπολεμικό σύνταγμά της

Το άρθρο 9 του συντάγματος, που καταρτίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αποκηρύσσει τον πόλεμο και απαγορεύει στην Ιαπωνία να χρησιμοποιήσει βία για την επίλυση διεθνών διαφορών. Ο στρατός της, γνωστός ως δυνάμεις αυτοάμυνας, περιορίζεται σε έναν αυστηρά αμυντικό ρόλο. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτό έχει αφήσει την Ιαπωνία ανεπαρκή για να ανταποκριθεί στις σημερινές απειλές για την ασφάλεια που θέτουν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Ενώ οι Ιάπωνες ψηφοφόροι ήταν παραδοσιακά επιφυλακτικοί για την άμεση αναθεώρηση του συντάγματος, η δημόσια υποστήριξη για έναν πιο ισχυρό στρατό έχει αυξηθεί μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και εν μέσω φόβων ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο, Rahm Emanuel, χαιρέτισε τις στρατηγικές ως «ένα σημαντικό ορόσημο» για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας και για να γίνει ένας «ελεύθερος και ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός» εφικτή πραγματικότητα.

πηγές:Reutes/Guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play