Ε.Ε.: Τι σημαίνει ο ελάχιστος φόρος 15% στις πολυεθνικές;

Ε.Ε.: Τι σημαίνει ο ελάχιστος φόρος 15% στις πολυεθνικές;

Πηγή: thepress.gr

Μετά από παλινδομήσεις και σοβαρές χρονικές καθυστερήσεις, για να επιβληθεί αυτός ο φόρος 15% στις πολυεθνικές εταιρείες.

Μετά από παλινδομήσεις και σοβαρές χρονικές καθυστερήσεις, για να επιβληθεί αυτός ο φόρος 15% στις πολυεθνικές εταιρείες. Το ζήτημα, που έρχεται να αναθεωρήσει τις σκέψεις περί μιας «ανάλγητης» και νεοφιλελεύθερης Ευρώπης των 27, απασχολεί ιδιαίτερα ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και χιλιάδες εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε τον ελάχιστο φόρο του 15% για τις μεγάλες εταιρείες, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τουλάχιστον 137 χώρες έχουν προγραμματίσει να εισαγάγουν αυτόν τον φόρο, ώστε να τον καταστήσουν καθολικό.

Στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δώσει το παράδειγμα. Είναι η πρώτη που καθιέρωσε τον ελάχιστο φόρο του 15% για τις πολυεθνικές.

Απαιτήθηκε ομοφωνία, όπως ισχύει για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη φορολογία. Όμως, η Ουγγαρία, μόνη εναντίον όλων, είχε αρνηθεί τη συμφωνία της για αρκετούς μήνες επειδή βρισκόταν επίσης σε σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες κρίνοντας ότι η Ουγγαρία δεν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, γεγονός που οδήγησε σε μπλοκάρισμα των κεφαλαίων του σχεδίου ανάκαμψης. Βρέθηκε ένας συμβιβασμός, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για αυτήν την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση.  Ο τελικός ενδοιασμός από την Πολωνία κάμφθηκε επίσης.

Οι εταιρείες που επηρεάζονται από τον ελάχιστο φόρο το 15%  πρέπει να έχουν σωρευτικό τζίρο, κύκλο εργσασιών, τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ελάχιστο φορολογικό όριο ήταν το δεύτερο μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο πρώτος πυλώνας πρότεινε τη φορολόγηση των μεγαλύτερων πολυεθνικών στη χώρα, όπου πραγματοποιούν πραγματικά τα κέρδη τους. Η υιοθέτησή του θα επέτρεπε πραγματικά την καταπολέμηση της φορολογικής βελτιστοποίησης με την εγγύηση των φορολογικών πόρων των κρατών, αλλά είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Ακόμη, με την υιοθέτηση αυτού του ελάχιστου φόρου, η Ευρώπη γίνεται ακόμη πιο εξωστρεφής. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να λάβουν αυτό το μέτρο.

Το περασμένο καλοκαίρι, το ζήτημα είχε ανακινηθεί και στην δυτική όχθη του Ατλαντικού, αλλά, τελικά, μεγαλύτερη σύγχυση δημιουργήθηκε παρά σαφήνεια στις δημόσιες αρχές και την αγορά. Είναι θεμελιώδες να έχουμε υπ’ όψη ότι στις ΗΠΑ έχουν πολύ μικρότερη παράδοση κρατικής παρέμβασης σε σχέση με την Γηραιά Ήπειρο, με την έντονη παράδοση κρατισμού στη σφαίρα της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play