Πώς η καταδίκη Ιμάμογλου τορπιλίζει την πολιτική ζωή της Τουρκίας

Πώς η καταδίκη Ιμάμογλου τορπιλίζει την πολιτική ζωή της Τουρκίας

Πηγή: t24

Οι υποστηρικτές του Ιμάμογλου συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, κραδαίνοντας ένα μεγάλο πορτρέτο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, και υπό τους ήχους πατριωτικών τραγουδιών

Η δικαστική καταδίκη και η φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τείνει να «βάλει φωτιά» στο πολιτικό παιχνίδι της Τουρκίας, έξι μόλις μήνες πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την καταδίκη του Ιμάμογλου σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών, μια δικαστική απόφαση, η οποία θεωρείται ως ο τρόπος που επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος για να εκδιώξει τον βασικό πολιτικό αντίπαλό του.

Οι υποστηρικτές του Ιμάμογλου συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, κραδαίνοντας ένα μεγάλο πορτρέτο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, και υπό τους ήχους πατριωτικών τραγουδιών.

Το πολιτικό παιχνίδι φαίνεται να αρχίζει και πάλι. Έως τώρα, ο Ερντογάν και το κυβερνών ΑΚΡ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν έναν σοβαρό πολιτικό αντίπαλο στις ερχόμενες εκλογές. Τα αντιπολιτευτικά κόμματα ήταν και παραμένουν πολυκερματισμένα. Μια πολιτικά αξιόπιστη, με εκλογική δυναμική, πολιτική δύναμη δεν είχε καταγραφεί, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε σχετικά η διασπασμένη αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας.

Το στοιχείο που εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, είναι ο τρόπος, με τον οποίο χειρίστηκε έως τώρα το θέμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Η καταδίκη και η φυλάκιση του Ιμάμογλου καθιστούν τον πρώην δήμαρχο Κωνσταντινούπολης εν δυνάμει «πολιτικό ήρωα» στα μάτια σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης.

Η έφεση, δε, που ασκεί ο εισαγγελέας καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο έκρυθμη. Η σχετική έφεση αναμένεται να ασκηθεί από τον Τούρκο εισαγγελέα Φουρκάν Οκουντάν και θα αφορά στην απόφαση που καταδικάζει τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, δεδομένο ότι ο δημόσιος κατήγορος βρίσκει «λίγη» την ποινή φυλάκισης 2 ετών και 7 μηνών και 15 ημερών, που έχει επιβληθεί στον Ιμάμογλου.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος και το κομματικό του υποσύστημα, το Κόμμα Ανάπτυξης και Δημοκρατίας, ήταν και είναι ανήσυχοι εξαιτίας της απομάκρυνσης μεγάλου τμήματος του τουρκικού εκλογικού σώματος από τα πολιτικά δρώμενα.

Όμως,  η απόφαση δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, επειδή ο Ιμάμογλου είναι ακριβώς ο πιο επίφοβος για τον Ερντογάν αντίπαλος. Η ευκαιρία που διανοίγεται τώρα για την αντιπολίτευση είναι να μπορέσουν έξι διαφορετικοί κομματικοί σχηματισμοί να βρουν κοινούς τρόπους βηματισμού και συντονισμού θεμελιωδών πολιτικών τους δράσεων. Η ελκτική αντίπαλη πολιτική προσωπικότητα είναι πια αυτή του Ιμάμογλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play