Ποιες αποφάσεις αναμένεται να λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών μελών των κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών, με την προσπάθεια να συνεχίζεται ακόμη για να βρεθεί μια κοινή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τον αγώνα για τις αμερικανικές επιδοτήσεις
Ως προς την ενεργειακή κρίση, είναι αναγκαία η συλλογική Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ακρίβειας. Χωρίς αυτήν πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν καίρια οικονομικά ζητήματα.Ουσιαστική λύση μπορεί να προέλθει μέσω μιας κοινής, ευρωπαϊκής δράσης. Ωστόσο, αυτή η ευρωπαϊκή δράση δεν έχει τελεσφορήσει μέχρι στιγμής. Υπάρχουν ορισμένες προκαταρκτικές αποφάσεις αναφορικά με τις τιμές και τη διανομή ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά ακόμη και αυτές βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.
Από την άλλη πλευρά, αυτό που ζητούν η ελληνική πλευρά και οι δεκαπέντε χώρες που συντάσσονται με αυτήν, δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό, δηλαδή δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να εφαρμοστεί ένα δυναμικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο τιμών της Ολλανδίας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πλαφόν του ύψους ανά 270 μεγαβατώρα δεν θα μπορούσε να κριθεί ως ρεαλιστικό, με δεδομένο το ύψος της ελληνικής πλευράς και της πλειοψηφίας των χωρών μελών. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κινείται στα 200 ή και λιγότερο ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τα μέτρα της ενεργειακής αγοράς, η διαφορά είναι μεγάλη, αν όχι τεράστια.
Με βάση το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος της διαφοράς ως προς την τιμή, το μέτρο που αναμένεται να λάβει η Επιτροπή, θα είναι ένα μέτρο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ένα μέτρο σε πασίδηλη αναντιστοιχία σε σχέση με αυτό που ζητούν – αλλοίμονο – οι περισσότερες χώρες μέλη, ενόψει του χειμώνα και μετά από δέκα μήνες πολεμικής σύγκρουσης. Πολιτική απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί, αλλά δεν θα είναι επαρκής, διότι δεν θα συνοδεύεται από επαρκή μέτρα στήριξης της προσφοράς και της ζήτησης. Μια τολμηρή και ουσιαστική απόφαση θα σήμαινε μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αναφορικά με το αμερικανικό σχέδιο, υπενθυμίζεται ότι αυτό εγκρίθηκε πριν από ελάχιστους μήνες από την πλειοψηφία των Δημοκρατικών και ότι προβλέπει επενδύσεις 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε να τονίσει πως αυτός ο νόμος κινδυνεύει να οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επανεξετάσουν τη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν στη Γηραιά Ήπειρο. Το θέμα το έχει επαναφέρει και το έχει αναδείξει επανειλημμένως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και βρίσκεται, με βάση την έως τώρα πληροφόρηση, στην «καρδιά» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ορθά επισημαίνεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κίνδυνος, ο οποίος ελλοχεύει πίσω από το αμερικανικό σχέδιο. Πιθανή διαφωνία μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και διεθνοπολιτικών κλυδωνισμών.
Είναι εξαιρετικά πιθανό η Ευρώπη, παρά την περί του αντιθέτου εκπεφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας των κρατών μελών, να οδηγηθεί σε μια αναποτελεσματική λύση στο ενεργειακό ζήτημα. Θα πρόκειται, αναμφίβολα, για μια ήττα της Ενωμένης Ευρώπης με «βερολινέζικο» άρωμα, σε αντιδιαστολή με τον αμερικανικό νόμο, που έμμεσα προάγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ένα πεδίο όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται από τα διεθνή μέσα, έτοιμες για να προβούν σε συζητήσεις και εκατέρωθεν παραχωρήσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας