Die Zeit: Αριθμός – ρεκόρ των φυλακισμένων δημοσιογράφων
Πηγή: shiksha
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, ο αριθμός των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που φυλακίζονται σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί σε υψηλό όλων των εποχών φέτος. Από την 1η Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 533 δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή εξαιτίας της δουλειάς τους, ανέφερε η οργάνωση.
Σε σύγκριση με το 2021, όταν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν επίσης υψηλό αριθμό, εμφανίστηκε εκ νέου αύξηση κατά περίπου 13%. Περισσότεροι από τους μισούς από το σύνολο των κρατουμένων κατανεμήθηκαν σε πέντε μόνο χώρες: Κίνα, Μιανμάρ , Ιράν, Βιετνάμ και Λευκορωσία. Το Ιράν είναι νέο σε αυτήν την ομάδα : Μετά το ξέσπασμα των πανεθνικών διαδηλώσεων, 47 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ιρανική φυλακή.
Το 2022, τουλάχιστον 57 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως σκοτώθηκαν λόγω της δουλειάς τους. Αυτό είναι σχεδόν 19% περισσότερο από το προηγούμενο έτος, χρονιά κατά την οποία ο αριθμός έπεσε κάτω από 50 για πρώτη φορά από το 2003.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εντόπισαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου έχασαν τη ζωή τους οκτώ εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, ως έναν λόγο για την αναζωπύρωση φέτος . Ωστόσο, τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων σκοτώθηκαν έξω από εμπόλεμες ζώνες. Έντεκα δολοφονήθηκαν μόνο στο Μεξικό. Η έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα ή τη διαφθορά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.
«Ο αριθμός ρεκόρ των φυλακισμένων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι τα αυταρχικά καθεστώτα στρέφονται όλο και περισσότερο στο να φυλακίζουν απλώς τους ανεπιθύμητους δημοσιογράφους», δήλωσε η εκπρόσωπος του συμβουλίου της ROG, Κάτια Γκλόγκερ. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπήκαν καν στον κόπο να τους πάνε στα δικαστήρια. Πίσω από τους κρατούμενους κρύβονται «η μοίρα θαρραλέων δημοσιογράφων που παίρνουν μεγάλα ρίσκα για κριτική έρευνα και μερικές φορές πρέπει να υπομείνουν στη φυλακή κάτω από απάνθρωπες συνθήκες».
Σύμφωνα με την οργάνωση, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των φυλακισμένων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως έχουν καταδικαστεί. Κάποιοι περίμεναν τη δίκη τους για περισσότερα από 20 χρόνια.
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή στην Κίνα : 110 λέγεται ότι βρίσκονται εκεί. Σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού, ωστόσο, η Μιανμάρ έχει μακράν τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους, με 62. Στο Βιετνάμ, ο αριθμός διπλασιάστηκε σε 39 μέσα σε πέντε χρόνια. Στη Λευκορωσία, η οργάνωση μέτρησε 31 εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης πίσω από τα κάγκελα. Υπάρχουν όμως και τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι στη φυλακή στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ από την Ουκρανία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας