Βρετανία: Νέα στρατηγική Σούνακ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Βρετανία: Νέα στρατηγική Σούνακ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Πηγή: telegraph

Ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στην Αγγλία μέσω της Μάγχης έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, με κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που φθάνουν από αυτή τη διαδρομή

 Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να θεσπίσει νέα νομοθεσία για να αποτρέψει τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη από το να παραμείνουν στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την αύξηση των ανθρώπων που φτάνουν με μικρές βάρκες στο νότιο τμήμα της.

Ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στην Αγγλία μέσω της Μάγχης έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, με κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που φθάνουν από αυτή τη διαδρομή.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την ταχεία παρακολούθηση της επιστροφής των Αλβανών αιτούντων άσυλο και την εκκαθάριση του αρχικού συσσωρευμένου σχεδόν 150.000 υποθέσεων ασύλου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, διπλασιάζοντας τον αριθμό των υποθέσεων.

«Αν εισέλθετε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα πρέπει να μπορείτε να μείνετε εδώ», είπε ο Σούνακ στο κοινοβούλιο. «Αντίθετα, θα κρατηθείτε και θα επιστρέψετε γρήγορα είτε στη χώρα σας, είτε σε μια ασφαλή χώρα όπου θα εξεταστεί το αίτημά σας για άσυλο».

Οι μετανάστες που φτάνουν με μικρά σκάφη έχει γίνει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα για τη συντηρητική κυβέρνηση, ιδιαίτερα στις περιοχές της εργατικής τάξης στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, όπου οι μετανάστες κατηγορούνται ότι δυσκολεύουν την εύρεση εργασίας και διευρύνουν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Σούνακ είπε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα μονάδα για την αντιμετώπιση των διελεύσεων και ότι στο μέλλον οι μετανάστες θα στεγάζονται σε εγκαταλελειμμένα πάρκα διακοπών, πρώην φοιτητικά καταλύματα και πλεονάζοντες στρατιωτικούς χώρους και όχι σε ξενοδοχεία.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπράβερμαν, χαρακτήρισε πρόσφατα το κύμα αφίξεων «εισβολή» και χαρακτήρισε πολλούς από τους μετανάστες «εγκληματίες», οδηγώντας σε μια οργισμένη απάντηση από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Ο Σουνάκ είπε ότι τους επόμενους μήνες χιλιάδες Αλβανοί θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να σταματήσουν την άφιξη μικρών σκαφών. Παρόλα αυτά, ένα ρεκόρ ανθρώπων  44.867 διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη για να εισέλθουν στη Βρετανία φέτος.

Οι ανησυχίες για το επίπεδο της μετανάστευσης ήταν η κινητήρια δύναμη της ψήφου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, με τους υποστηρικτές να ζητούν από τη Βρετανία να «ανακτήσει τον έλεγχο» των συνόρων της.

Ο Σουνάκ είπε ότι το κοινό έχει «δίκιο να είναι θυμωμένο» και ότι το τρέχον σύστημα είναι άδικο για όσους έχουν γνήσια υπόθεση ασύλου.

«Δεν είναι σκληρό ή αγενές να θέλεις να σπάσεις τον ασφυκτικό κλοιό των εγκληματικών συμμοριών που εμπορεύονται την ανθρώπινη δυστυχία», είπε. «Φτάνει πια».

Η ανακοίνωση χαιρετίστηκε από τα περισσότερα συντηρητικά μέλη του κοινοβουλίου, που φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν ήττα στις επόμενες εκλογές εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να επιλύσει το ζήτημα.

Μερικοί συντηρητικοί νομοθέτες, όπως ο πρώην υπουργός Simon Clarke, ήθελαν η κυβέρνηση να προχωρήσει παραπέρα και να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το επόμενο έτος για να διευκολύνει τον σχεδιασμό νέων πολιτικών εάν η τελευταία στρατηγική αποτύχει να αποτρέψει τις διελεύσεις.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Keir Starmer είπε ότι την τελευταία φορά που η κυβέρνηση άλλαξε το μεταναστευτικό σύστημα το χειροτέρευσαν, ενώ ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις είπαν ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί μέχρι η κυβέρνηση να επιτρέψει αιτήσεις ασύλου εκτός Βρετανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε σχέδια για απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα παράλληλα με άλλες προσπάθειες, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους φτάνουν με μικρά σκάφη.

Η πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο νομικής αμφισβήτησης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ένας συνασπισμός ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα συνδικάτο υποστήριξαν ότι η πολιτική της Ρουάντα ήταν ανεφάρμοστη και ανήθικη. Η απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα.

Ο Σουνάκ είπε ότι η κυβέρνηση θα επανεκκινήσει τις πτήσεις προς τη Ρουάντα και ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα κληθεί να ορίσει ποσοστώσεις για το πόσοι μπορούν να γίνουν δεκτοί για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αν και το βρετανικό σύστημα ασύλου συχνά καθυστερεί να διεκπεραιώσει αιτήσεις, περίπου τα δύο τρίτα των αφίξεων με μικρά σκάφη των οποίων οι περιπτώσεις εξετάστηκαν έχουν βρεθεί ότι είναι γνήσιοι πρόσφυγες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play