ΟΠΕΚ: Βλέπει ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 εξαιτίας της Κίνας
Πηγή: foxbusiness
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει να δει ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 με πιθανή οικονομική ανοδική πορεία που θα προέρχεται από τη χαλάρωση των πολιτικών της Κίνας για μηδενικό COVID-19, οι οποίες φέτος ώθησαν τη χρήση πετρελαίου της χώρας σε συρρίκνωση για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023 θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου 2,3%, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) σε μηνιαία έκθεση. Η πρόβλεψη ήταν σταθερή από τον Νοέμβριο, μετά από μια σειρά υποβαθμίσεων .
«Αν και οι παγκόσμιες οικονομικές αβεβαιότητες είναι υψηλές και οι κίνδυνοι ανάπτυξης σε βασικές οικονομίες παραμένουν καθοδικοί, έχουν προκύψει και ανοδικοί παράγοντες που μπορεί να αντισταθμίσουν τις τρέχουσες και τις επερχόμενες προκλήσεις», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
«Μια επίλυση της γεωπολιτικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη και η χαλάρωση της πολιτικής της Κίνας για μηδενικό COVID-19 θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες ανοδικές δυνατότητες», ανέφερε η έκθεση σε ξεχωριστή ενότητα.
Η κινεζική ζήτηση, που πλήττεται από τα μέτρα περιορισμού του COVID, θα είναι κατά μέσο όρο 14,79 εκατομμύρια bpd το 2022, μειωμένη κατά 180.000 bpd από το 2021, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ. Τα στοιχεία του ΟΠΕΚ σε μια άλλη δημοσίευση, το Ετήσιο Στατιστικό Δελτίο, δείχνουν ότι αυξάνεται την περίοδο 2017-2021.
Μια ετήσια συρρίκνωση της κινεζικής ζήτησης για βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεριωθουμένων θα είναι η πρώτη από το 2002, σύμφωνα με προηγούμενη πρόβλεψη της Energy Aspects.
Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ αύξησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη για το 2022 στο 2,8% και άφησε το 2023 σταθερή στο 2,5%. Εκτός από τη χαλάρωση της πολιτικής της Κίνας για τον COVID, η έκθεση απαρίθμησε άλλες πηγές ανόδου, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας των τιμών των εμπορευμάτων.
«Οι ανοδικές δυνατότητες –ή τουλάχιστον αντισταθμιστικοί παράγοντες– μπορεί να προέλθουν από την επιτυχή διαχείριση μιας ομαλής προσγείωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από τη συνεχιζόμενη χαλάρωση των τιμών των εμπορευμάτων και την επίλυση των εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο ΟΠΕΚ.
Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πλησίασαν το υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απελευθέρωσαν τα περισσότερα από τα κέρδη τους το 2022. Το αργό διαπραγματευόταν γύρω στα 80 δολάρια την Τρίτη.
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Νοέμβριο αφού η ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ υποσχέθηκε απότομες περικοπές της παραγωγής για να στηρίξει την αγορά εν μέσω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών και της εξασθένησης των τιμών.
Για τον Νοέμβριο, με την αποδυνάμωση των τιμών, ο OPEC+ συμφώνησε σε μείωση του στόχου παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd – τη μεγαλύτερη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020. Το μερίδιο του OPEC στη μείωση είναι 1,27 εκατομμύρια bpd.
Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παραγωγή του τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 744.000 bpd από τον Οκτώβριο στα 28,83 εκατομμύρια bpd, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και άλλους μεγάλους παραγωγούς, όπως το Ιράκ. Ο ΟΠΕΚ συγκεντρώνει τα στοιχεία χρησιμοποιώντας δευτερεύουσες πηγές.
Με βάση έναν υπολογισμό του Reuters βάσει στοιχείων του ΟΠΕΚ, τα 10 μέλη του Οργανισμού που καλύπτονται από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ συμμορφώθηκαν με το 174% των δεσμευμένων περικοπών εφοδιασμού, επειδή ορισμένα μέλη, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, αντλούν πολύ χαμηλότερα από τους στόχους τους λόγω έλλειψης παραγωγικής ικανότητας.
Αυτό είναι υψηλότερο από το ποσοστό συμμόρφωσης 163% που βρέθηκε από έρευνα του Reuters.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας