Μακρόν στο Κατάρ: Μακρόν εκτός χρόνου;

Μακρόν στο Κατάρ: Μακρόν εκτός χρόνου;
Δεν είναι αθεμελίωτος ο σκεπτικισμός τους μετά από τόσες αποκαλύψεις για το άθλιο καθεστώς των εμίρηδων.

Σκανδαλίζει γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, η φημολογούμενη παρουσία του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στα γήπεδα του Κατάρ. Δεν είναι αθεμελίωτος ο σκεπτικισμός τους μετά από τόσες αποκαλύψεις για το άθλιο καθεστώς των εμίρηδων.

Είναι πλήρως κατανοητή η εθνική υπερηφάνεια που αισθάνεται ο Μακρόν για την επικράτηση της Εθνικής Γαλλίας επί των Άγγλων σε ένα παιχνίδι για γερές καρδιές και έντονες συγκινήσεις. Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι άλλωστε, οι φίλοι του βασιλιά των σπορ με την πιο ταπεινή κοινωνική καταγωγή, απολαύσαμε τις εναλλαγές στο σκορ, τα δοκάρια και τη μπαλίτσα στο πλεχτό.

Δεν είναι όμως όλα «μπαλίτσα», δεν έχουν όλες οι στιγμές την ίδια βαρύτητα, κοινωνική και πολιτική. Αν ισχύει πράγματι η είδηση ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προτίθεται να μεταβεί στο καθεστώς των ηθικά ασπόνδυλων, τότε θα νομιμοποιεί, σε ένα βαθμό, και τις πρακτικές τους.

Πρόκειται για πρακτικές χρηματισμού δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών και παραγόντων μιας παρακμάζουσας FIFA. Οι καταγγελίες είναι πρωτοσέλιδες στον Monde, στην Figaro, στην Soir. Σίγουρα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας γνωρίζει το θλιβερό περιεχόμενο αυτών των αλλεπάλληλων κυμάτων καταγγελιών, με τα δισεκατομμύρια να χοροπηδούν στις οθόνες μας, μικρές και μεγάλες.

Ετούτες τις στιγμές, αυτό που συντελείται στη διεθνή σκηνή είναι η σταδιακή απομόνωση των εμίρηδων από τον δυτικό κόσμο. Κυβερνήσεις εθνικών κρατών βρίσκονται ένα βήμα από τη διάρρηξη των οικονομικών σχέσεων με τους τόπους της δύσοσμης υλικής ευωχίας και των χιλιάδων νεκρών εργαζομένων από την Ινδία και το Πακιστάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ουσιαστικά η Ένωση της Ευρώπης, η Ένωση 27 χωρών μελών. Δεν πλανώνται και τα 27 κράτη μέλη, που θέλουν να αρχίζουν να ξεκόβουν από μια χούφτα θλιβερούς. Δεν θέλουν να κηλιδώσουν την ιστορία τους και την αξιοπρέπειά τους με τέτοιους πρωτόφαντους τρόπους.

Βοηθός του Πολ Ρικέρ υπήρξε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Την «Φύση και τον Κανόνα» την παίζει στα δάκτυλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play