Νόμπελ Ειρήνης με αιχμές κατά Πούτιν

Νόμπελ Ειρήνης με αιχμές κατά Πούτιν
Παραλαμβάνοντας το διάσημο βραβείο τους, οι Ουκρανοί, Ρώσοι και Λευκορώσοι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης ζήτησαν να μην καταθέσουν τα όπλα στον «παρανοϊκό και εγκληματικό» πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία

Η απονομή των Βραβείων Νόμπελ Ειρήνης ολοκληρώθηκε στο ‘Οσλο, χωρίς να λείψουν οι αιχμές και οι αιτιάσεις εναντίον του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο Λευκορώσος ακτιβιστής Άλες Μπαλιάτσκι, η ρωσική ΜΚΟ Memorial και το Ουκρανικό Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών έλαβαν το Νόμπελ Ειρήνης.

 Παραλαμβάνοντας το διάσημο βραβείο τους, οι Ουκρανοί, Ρώσοι και Λευκορώσοι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης ζήτησαν να μην καταθέσουν τα όπλα στον «παρανοϊκό και εγκληματικό» πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Προερχόμενα από τα τρία κύρια πρωταγωνιστικά κράτη της σύγκρουσης, ο Λευκορώσος ακτιβιστής Άλες Μπαλιάτσκι, φυλακισμένος στη χώρα του, η ρωσική ΜΚΟ Memorial, που διαλύθηκε με δικαστική απόφαση, και το Ουκρανικό Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών (CCL) στέφθηκαν για τη δέσμευσή τους υπέρ. των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης» κατά των αυταρχικών δυνάμεων.

«Ο λαός της Ουκρανίας θέλει την ειρήνη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών (CCL), Ολεξάντρα Ματβιτσόκ. «Αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση των όπλων. Δεν θα ήταν ειρήνη, αλλά κατοχή».

Το CCL δημιουργήθηκε το 2007 και καταγράφει τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία: σε εννέα μήνες ρωσικής εισβολής, έχουν καταμετρηθεί «περισσότερα από 27.000 επεισόδια» εγκλημάτων πολέμου. Και αυτό, λέει, είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

«Ο πόλεμος μετατρέπει τους ανθρώπους σε αριθμούς. Πρέπει να δώσουμε ένα όνομα σε όλα τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου», τόνισε.

Ο Ρώσος νομπελίστας, ο πρόεδρος του Memorial, Γιαν Ρατσίνσκι, από την πλευρά του κατήγγειλε τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» που οι Ρώσοι κληρονόμησαν από την ΕΣΣΔ, φιλοδοξίες οι οποίες «ακμάζουν ακόμη και σήμερα». Η Ρωσία του Β. Πούτιν έχει αρπάξει και έχει κινήσει το ιστορικό νόημα του αντιφασιστικού αγώνα «προς όφελος των δικών της πολιτικών συμφερόντων».

Πρόκειται για μια ιστορική και πολιτική στρέβλωση που παρέχει «την ιδεολογική δικαιολογία για τον τρελό και εγκληματικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο Ρτασίνσκι.

Το Memorial εργάστηκε για δεκαετίες για να ρίξει φως στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό το ολοκληρωτικό καθεστώς του Στάλιν και να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων του και στη συνέχεια, να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την παραβίαση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Σε ένα πλαίσιο φίμωσης της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης, η ΜΚΟ διαλύθηκε στα τέλη του 2021 από το ρωσικό δικαστικό σύστημα, το οποίο διέταξε επίσης την κατάσχεση των γραφείων της στη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου, ακριβώς το βράδυ της απονομής του Νόμπελ.

«Σήμερα, ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό τους σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση στην αρχή της περιόδου της περεστρόικα τη δεκαετία του 1980», σημείωσε ο Γ. Ρατσίνσκι.

Ο τρίτος νομπελίστας, ο Άλες Μπελιάτσκι, ιδρυτής της ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Viasna, βρίσκεται στη φυλακή από τον Ιούλιο του 2021.

Εν αναμονή μιας δίκης όπου αντιμετωπίζει δώδεκα χρόνια φυλάκισης για «λαθραία μεταφορά» μετρητών προς όφελος της αντιπολίτευσης στο κατασταλτικό καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο 60χρονος ακτιβιστής δεν είχε εξουσιοδότηση να μεταδώσει μια ομιλία για την αποδοχή του Νόμπελ.

Η εκπρόσωπός του στην τελετή, η σύζυγός του Ναταλία Πίντσουκ, έπρεπε να αρκεστεί στην επανάληψη μερικών από τα λόγια του, ιδιαίτερα εκείνα στα οποία καλεί να αντισταθούμε ενάντια στη «διεθνή των δικτατοριών».

Στην Ουκρανία, η Ρωσία στοχεύει να εγκαθιδρύσει «μια υποτελή δικτατορία, ίδια με τη σημερινή Λευκορωσία, όπου η φωνή του καταπιεσμένου λαού αγνοείται, με ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, τεράστια οικονομική εξάρτηση, πολιτιστική και γλωσσική «ρωσοποίηση», τόνισε κυρίως η Ναταλία Πίντσουκ.

           

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play