Πούτιν πραγματιστής;

Πούτιν πραγματιστής;

Πηγή: tass/arabobserver

Εμφανίζεται προσγειωμένος στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η αρνητική τροπή, που παίρνει για αυτόν ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας

Επανακατέθεσε στο τραπέζι ο Ρώσος πρόεδρος το ζήτημα το τερματισμού του πολέμου, με όρους που απέχουν κατά πολύ των αρχικών επεκτατικών βλέψεών του.

«Πώς να βρεθεί μια συμφωνία; Μπορούμε να συνεννοηθούμε με κάποιον; Και με ποιες εγγυήσεις; ρώτησε ο Ρώσος πρόεδρος, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου κορυφής στο Κιργιστάν.

Μια συμφωνία θα είναι απαραίτητη «στο τέλος» για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Β. Πούτιν, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την «εμπιστοσύνη» που μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να δώσει η Μόσχα στους συνομιλητές της.

«Στο τέλος, θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία. Έχω ήδη πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι για αυτές τις ρυθμίσεις, είμαστε ανοιχτοί, αλλά αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε με ποιον έχουμε να κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντέδρασε στις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που είπε ότι η συμφωνία του Μινσκ του 2014 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, που υπογράφηκε υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, έδωσε στην Ουκρανία χρόνο να ενισχυθεί σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Η συμφωνία του Μινσκ του 2014 ήταν μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία. Το εκμεταλλεύτηκε, όπως βλέπουμε σήμερα. Η Ουκρανία του 2014/2015 δεν είναι η σημερινή Ουκρανία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε «απογοητευμένος» από αυτές τις παρατηρήσεις και πρόσθεσε: «Αυτό προφανώς θέτει το ζήτημα της εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη είναι σχεδόν στο μηδέν και μετά από τέτοιες δηλώσεις το ερώτημα είναι φυσικά: Πώς να βρεθεί μια συμφωνία; Και μπορούμε να συνεννοηθούμε με κάποιον; Και με ποιες εγγυήσεις; «Ίσως έπρεπε να τα είχαμε ξεκινήσει όλα αυτά νωρίτερα (σ.σ.: την επίθεση στην Ουκρανία). Αλλά στην πραγματικότητα υπολογίζαμε στην πιθανότητα να βρούμε μια συμφωνία στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε τη Δύση να «περικόψει την παραγωγή» ρωσικού πετρελαίου «αν χρειαστεί» αφού η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία εισήγαγαν ανώτατα όρια στην τιμή του πετρελαίου.

Ο Πούτιν εμφανίζεται περισσότερο πραγματιστής σε σχέση με το παρελθόν. Εμφανίζεται προσγειωμένος στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η αρνητική τροπή, που παίρνει για αυτόν ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. Το μεγάλο όραμα της κατάληψης ολόκληρης της Ουκρανίας αποτελεί παρελθόν στην πολιτική σκέψη του Πούτιν.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, όσες φορές προβαίνει σε «φιλειρηνικές» δηλώσεις, ακολουθεί ένα ισχυρό στρατιωτικό χτύπημα εκ μέρους της Μόσχας.

Η «μεγάλη εικόνα», ωστόσο, από τις δηλώσεις αυτές είναι το αίσθημα απογοήτευσης που έπραξε πριν από λόγια χρόνια και η ανοιχτή, η δημόσια τοποθέτησή του υπέρ της ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης.

Ο Πούτιν είναι ένας δικτάτορας και λειτουργεί πλέον με άξονα την πολιτική επιβίωση τη δική του και του απολυταρχικού καθεστώτος που έχει επιβάλει στο Κρεμλίνο. Ως δικτάτορας, στυγνός δικτάτορας, είναι ελάχιστα πειστικός αναφορικά με τις αυθεντικά φιλειρηνικές διαθέσεις του. Ως πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πούτιν γνωρίζει πλέον άριστα ότι η προσωπική, πολιτική του επιβίωση περνάει μέσα από την επικοινωνιακή διαχείριση της διαγραφόμενης ήττας στο πεδίο και, όπως ο ίδιος τόνισε, «στο τέλος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play