Το οικονομικό έδαφος για καλύτερες ελληνοαλβανικές σχέσεις
Πηγή: Eurokinissi
Το κοινό μέλλον ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας περνά, πρώτα και κύρια, μέσα από τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό έγινε έγκαιρα αντιληπτό από την ελληνική πλευρά και είναι ζήτημα χρόνου να αποτελέσει κτήμα και για τους Βαλκάνιους γείτονές μας.
Είναι ακριβές ότι ο Έντι Ράμα επέδειξε μια συμπεριφορά μάλλον αλαζονική και επιπόλαιη, δηλώνοντας, ως ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων, ότι η Ελλάδα «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμπληρώνοντας τις αιχμές του εναντίον της χώρας μας, ο Αλβανός Πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «πρέπει να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν. Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα».
Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν είναι χαρακτηριστική του όλου τρόπου του πολιτεύεσθαι του πρωθυπουργού της γείτονος, ο οποίος έχει εργαστεί σημαντικά για την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας των πολιτικών θεσμών και των όρων της οικονομικής ζωής στην Αλβανία.
Αλλά και από την πλευρά μας, είμαστε μακριά από την περίοδο της υπεροπτικής αντιμετώπισης των «φτωχών Αλβανών μεταναστών», οι οποίοι, όμως, κατάφεραν με την εργατικότητα και τις θυσίες τους να ενταχθούν σε πραγματικά αξιόλογο βαθμό στην ελληνική κοινωνία.
Το πρωταρχικό ζητούμενο είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως το συμπύκνωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μάλιστα για βελτίωση σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, τονίζοντας πως «ως προς το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης».
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης ορθά χαιρέτισε και ενθάρρυνε, σε συνέχεια προηγούμενων πρωθυπουργών της χώρας μας, την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Η βελτίωση αυτή αποτυπώνεται στους τομείς του τουρισμού και των επενδύσεων, ιδιαίτερα Ελλήνων στο αλβανικό έδαφος.
Η Ελλάδα είναι σήμερα ο κύριος σύμμαχος της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο εταίρος της στο επίπεδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Και μεταξύ των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών είναι η τουριστική ανάπτυξη της ακτογραμμής του Ιονίου Πελάγους. Οι δρόμοι της αρτιότερης και στενότερης συνεργασίας είναι κύρια οικονομικοί και με σημαντικό αμοιβαίο όφελος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας