Πετρέλαιο: Νέες απειλές για την παγκόσμια οικονομία από το πλαφόν στο ρωσικό αργό – Ο ρόλος του OPEC+

Πετρέλαιο: Νέες απειλές για την παγκόσμια οικονομία από το πλαφόν στο ρωσικό αργό – Ο ρόλος του OPEC+

Πηγή: foxbusiness

Όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες της αγοράς θα είναι η κλίμακα της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου που θα καθορίσει, τελικά, το αν οι τιμές του πετρελαίου θα μπουν σε φάση ραγδαίας ανόδου, ή θα παγιδευτούν σε ένα έντονο καθοδικό σπιράλ  κατά το επόμενο έτος,  2023

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η διεθνής αγορά πετρελαίου μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για την επιβολή ανωτάτου ορίου στην τιμή του ρωσικού αργού, αλλά και την απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου δια θαλάσσης. Τα futures του Brent, και της αμερικανικής ποικιλίας WTI ενισχύονται σε ποσοστό πάνω από 1% (86,49 και 80,87 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα), όταν μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, είχαν υποχωρήσει σε νέα χαμηλά σχεδόν ενός έτους. Η συγκυριακή, όπως αποδείχτηκε εξέλιξη, οδήγησε πολλούς αναλυτές να εικάσουν ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να αποφασίσει ένα νέο γύρο μειώσεων της παραγωγής, κατά τη χθεσινή (Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου) διαδικτυακή συνάντηση των χωρών-μελών του.

Αυτό δεν συνέβη όμως, με το διεθνές καρτέλ να συμφωνεί να διατηρήσει την παραγωγή του στα πρότερα επίπεδα, σε μια σαφή ένδειξη ότι αναλαμβάνει προληπτική δράση για να σταθεροποιήσει το διαταραγμένο κόσμο των αγορών πετρελαίου και τις τιμές. Άφησε όμως ένα παράθυρο ανοιχτό προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν ανέφερε ότι είναι έτοιμο να “συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή” προκειμένου να “λάβει άμεσα, πρόσθετα μέτρα”.

Η συγκεκριμένη αναφορά σημαίνει πως σε περίπτωση που οι αγορές κινηθούν αρνητικά, ο Opec+ θα παρέμβει προκειμένου να μην επιτρέψει διολίσθηση των τιμών.

Στην άλλη πλευρά των χαρακωμάτων, η Ρωσία που έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα εξάγει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν, έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την ναυπήγηση ενός τεραστίου στόλου από 100 δεξαμενόπλοια, προκειμένου να μπορέσει να συντηρήσει τις ροές αργού προς τους πελάτες της, σε πείσμα των περιορισμών που επιβάλει η Δύση. Παρά ταύτα, η αγορά θεωρεί πως οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα μειωθούν τους επόμενους μήνες, επειδή δεν θα διαθέτει αρκετά πλωτά μέσα για να εξάγει το προϊόν, αλλά και επειδή θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει νέους αγοραστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες της αγοράς θα είναι η κλίμακα της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου που θα καθορίσει, τελικά, το αν οι τιμές του πετρελαίου θα μπουν σε φάση ραγδαίας ανόδου, ή θα παγιδευτούν σε ένα έντονο καθοδικό σπιράλ  κατά το επόμενο έτος,  2023. Επίσης, ο Opec+ ανησυχεί ιδιαίτερα για τυχόν σοβαρή επιβράδυνση του ρυθμού ζήτησης για μπετρέλαιο, στην περίπτωση που οι μεγάλες οικονομίες περιέλθουν σε φάση ύφεσης.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, οι αναλυτές θεωρούν πως ήταν επόμενο ο Opec+ να επιλέξει να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του, τουλάχιστον έως ότου διαπιστωθεί ο πλήρης αντίκτυπος των περιορισμών της Δύσης στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου κατά τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Το διεθνές καρτέλ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα δρώμενα στις αγορές και εάν τα θεμελιώδη μεγέθη επιδεινωθούν τότε θα ορίσει μια νέα συνάντηση των υπουργών των χωρών-μελών του, πριν από την ήδη προγραματισμένη για τον Ιούνιο του 2023. Ενδεχομένως, αυτό να συμβεί μέσα στον Ιανουάριο, ή το αργότερο τον Φεβρούαριο του επομένου έτους.

Παρά τις ανησυχίες και τις αυξομειώσεις στη διακύμανση των τιμών του αργού, εν τούτοις, οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν αυξηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, με το Brent, το  διεθνές benchmark να διατηρείται στo εύρος ζώνης μεταξύ 85-86 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή, στα περίπου ίδια επίπεδα που διαπραγματευόταν πριν από την περικοπή- σοκ που αποφάσισε ο Opec+, αλλά και κατά πολύ χαμηλότερα από τα πρωτοφανή επίπεδά του  αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν έφθασε πάνω από τα 120 δολάρια.

Στο Ριάντ, τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη του παγκόσμιου πετρελαϊκού κόσμου, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, ετεροθαλής αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει παλιότερα ότι το βασίλειο των Σαούντ θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε περίπτωση η ρωσική παραγωγή μειωνόταν απότομα. Έχει όμως δηλώσει ότι η χώρα του  είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής εάν η αγορά περιδινιστεί σε νέα χαμηλά.

Ο κίνδυνος μιας νέας ανοδικής τροχιάς των τιμών στο προσεχές διάστημα, ανησυχεί τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών κατανάλωσης πετρελαίου, καθώς θα επιστρέψει η απειλή μιας ραγδαίας ανόδου των πληθωριστικών δεικτών το επόμενο έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play