IRA: Το αμερικανικό εμπορικό εμπόδιο
Πηγή: moderndiplomacy/POLITICO
Εδώ και δύο ημέρες, κορυφώνεται η ρητορική όσων προβλέπουν τη διάρρηξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διάρρηξη των μεταξύ τους σχέσεων δεν πρόκειται να έρθει, οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουμε να διατηρούμε εμπορικές επαφές με τις ΗΠΑ, αλλά το «αγκάθι» στις μεταξύ μας σχέσεις είναι το νομοσχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο ονομάζεται IRA.
Πιο ειδικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμόσει τους κανόνες για την κρατική βοήθεια που ισχύουν στην Ένωση προκειμένου να αποτρέψει μια έξοδο επενδύσεων εξαιτίας ενός νέου πακέτου επιχορηγήσεων για πράσινη ενέργεια στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Ο ανταγωνισμός είναι καλός… αλλά αυτός ο ανταγωνισμός πρέπει να γίνεται με ίσους όρους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια ομιλία στη βελγική πόλη Μπριζ.
«Ο (νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ) Inflation Reduction Act (= ΙRA) θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πλαίσιά μας για την κρατική βοήθεια και να τα προσαρμόσουμε σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον», πρόσθεσε.
Η 27μελής Ένωση φοβάται πως ο Inflation Reduction Act (IRA) ύψους 430 δισεκ. δολαρίων με τις γενναιόδωρες φορολογικές περικοπές που προβλέπει μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις της ΕΕ και να φέρει σε μειονεκτική θέση ευρωπαϊκές εταιρίες, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι κατασκευαστές πράσινης τεχνολογίας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επαναξιολογήσει την ανάγκη για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ακόμη και ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, εξέτασε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου κυριαρχίας για τη στήριξη βιομηχανικών έργων.
Εξάλλου, αυτή ήταν η καρδιά της επίσημης επίσκεψης του Εμμανουέλ Μακρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες: ο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού» (IRA), ένα νομοσχέδιο που απελευθερώνει 420 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων 369 για το κλίμα, για τη βιομηχανία αμερικανικής προέλευσης.
Σε αντίθεση όμως με πολλούς άλλους Ευρωπαίους ηγέτες που προτίμησαν τη σιωπή ή που κοίταξαν προς την ολοκληρωτική Κίνα, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Μακρόν μετέβη στην Αμερική, όρθωσε το ανάστημά του μέσα στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο και τον Αμερικανό πρόεδρο και αντιτάχθηκε στον υπερπροστατευτισμό του Λευκού Οίκου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας