Reuters: Τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο θα μπορούσαν να “υπερβούν” απαγόρευση και πλαφόν

Reuters: Τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο θα μπορούσαν να “υπερβούν” απαγόρευση και πλαφόν

Πηγή: Αρχείου

Τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά πάνω από το ένα τρίτο τους πρώτους 10 μήνες του έτους

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 500.000 έως 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) στις αρχές του 2023, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές από τη Δευτέρα, δήλωσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δύο πηγές μεγάλων Ρώσων παραγωγών.

Η εκτίμηση βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο των προβλέψεων των αναλυτών της αγοράς για τον συνδυασμένο αντίκτυπο της απαγόρευσης και του προτεινόμενου ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, αν και οι πηγές είπαν ότι το πραγματικό επίπεδο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

Ο Αλεξέι Κόκιν της μεσιτείας Otkritie συμφώνησε σε γενικές γραμμές με την εκτίμησή τους για τον πιθανό αντίκτυπο των δυτικών μέτρων στη ρωσική παραγωγή.

«Είναι περίπου ο ίδιος με τον όγκο των θαλάσσιων προμηθειών στην ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες», είπε. «Δεν νομίζω ότι αυτοί (Ρώσοι παραγωγοί) θα μπορέσουν να το εκτρέψουν αλλού».

Η Δύση θέλει να πιέσει τα οικονομικά της Ρωσίας για να μειώσει την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση.

Οι εξαγωγές αργού, φυσικού αερίου και προϊόντων πετρελαίου αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των εσόδων της Ρωσίας, τα οποία παρέμειναν υψηλά, καθώς η διακοπή της παραγωγής και των πωλήσεων μετά τις δυτικές κυρώσεις αντισταθμίστηκε περισσότερο από τις υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά πάνω από το ένα τρίτο τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 8 εκατομμύρια bpd πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

Η ΕΕ, ο μεγαλύτερος αγοραστής της, μείωσε τις αγορές ως απάντηση στη σύγκρουση, αλλά η Μόσχα εκτόπισε επιτυχώς την προσφορά στην Ασία και οι εξαγωγές υποχώρησαν μόνο ελαφρά στα 7,6 εκατομμύρια bpd.

Ενόψει του 2023, μία από τις κύριες μεταβλητές θα είναι το ανώτατο όριο των χωρών της G7 και η ΕΕ που θα συμφωνήσουν για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Επιδιώκουν να επιτύχουν μια δύσκολη ισορροπία για να περιορίσουν το εισόδημα της Μόσχας από το πετρέλαιο, αποφεύγοντας παράλληλα κραδασμούς στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές που εκτινάχθηκαν κατά την περίοδο της «επιχείρησης» της Ρωσίας, αλλά πιο πρόσφατα “πάγωσαν”.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Η Μόσχα έχει πει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε όσους συμμετέχουν.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορέσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο που έχει αγοραστεί για περισσότερα από το συμφωνημένο ανώτατο όριο.

Η αντιμετώπιση αυτού του εμποδίου θα μπορούσε να πάρει χρόνο και να προκαλέσει αναταραχές, είπαν ορισμένοι αναλυτές, αν και η αμερικανική τράπεζα JPMorgan βλέπει τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου ως κενό μέτρο, καθώς η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά της πλοία με τη βοήθεια της Κίνας και της Ινδίας.

Άλλοι βλέπουν βαθύτερο αντίκτυπο.

Ο Κίριλ Μελνίκοβ, αναλυτής στο Κέντρο Ενεργειακής Ανάπτυξης, προέβλεψε πτώση της ρωσικής παραγωγής κατά 1,0-1,5 εκατομμύρια bpd τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ρωσική παραγωγή αργού θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, αν και αυτό λαμβάνει επίσης υπόψη την απαγόρευση της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Πλαφόν στα 60$;

Όσο περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο χάνεται στις παγκόσμιες αγορές, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή επίδραση στις τιμές. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τη Μόσχα και άλλους μεγάλους εξαγωγείς και να τιμωρήσει τους καταναλωτές στη Δύση που αντιμετωπίζουν ήδη τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και δεκαετίες, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους.

“Ακόμη και αν η πτώση των εξαγωγών είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, ο αντίκτυπος στον προϋπολογισμό αντισταθμίζεται από την άνοδο των τιμών, επομένως τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι απίθανο να υποφέρουν σημαντικά”, δήλωσε ο Igor Galaktionov της BCS Mir Investitsiy brokerage.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι ρωσικού αργού, με μηχανισμό προσαρμογής ώστε να διατηρηθεί το ανώτατο όριο 5% κάτω από τις αγοραίες αξίες.

Οι χώρες της G7 είχαν προτείνει νωρίτερα ένα ανώτατο όριο 65-70 $ ανά βαρέλι, πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού μείγματος της Ρωσίας Urals, ενώ η Πολωνία ήθελε πολύ χαμηλότερα στα 30 $.

Τα Urals, τα οποία πωλούνταν σε μεγάλο βαθμό σε ευρωπαίους αγοραστές, έχουν μειωθεί σε έκπτωση περίπου 23,50 δολαρίων ανά βαρέλι έναντι του ημερολογιακού Brent, το σημείο αναφοράς στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, από έκπτωση 2-3 $ ανά βαρέλι στην αρχή του έτους.

Η τιμή του Dated Brent είναι περίπου $87, κοντά στο επίπεδο των διεθνών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent.

«Πιστεύω ότι το ανώτατο όριο που συζητείται από την ΕΕ θα είναι κοντά στο επίπεδο τιμών στο οποίο η Ρωσία πουλάει σήμερα πετρέλαιο, δήλωσε ο Αλεξέι Γκρόμοφ του Ιδρύματος Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών με έδρα τη Μόσχα.

«Εάν το ανώτατο όριο τιμής είναι περίπου 60 δολάρια το βαρέλι, η Ρωσία θα συνεχίσει να εξάγει το πετρέλαιο της με άνεση».

Εφόσον οι αγοραστές αρνηθούν να πληρώσουν περισσότερα από το ανώτατο όριο τιμής, ένα όριο των 60 $ θα σήμαινε ότι η Ρωσία δεν θα ωφεληθεί εάν αυξηθούν οι διεθνείς τιμές.

Ήδη, τα έσοδα της Ρωσίας – και των άλλων παραγωγών πετρελαίου – έχουν μειωθεί από τότε που το ανώτατο όριο τιμών προτάθηκε για πρώτη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της G7 τον Ιούνιο, προσθέτοντας πίεση πώλησης στις διεθνείς αγορές πετρελαίου που εξασθενούν από τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Εάν η τιμή του ρωσικού πετρελαίου έπεφτε στα 45-50 δολάρια το βαρέλι το 2023, ο Yevgeny Suvorov, οικονομολόγος στην Centrocredit Bank, είπε ότι ο προϋπολογισμός της Ρωσίας θα αντιμετωπίσει έλλειμμα της τάξης των 2 τρισεκατομμυρίων ρούβλια (32 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η κεντρική τράπεζα αναμένει συνολικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο το επόμενο έτος στα 8,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Τα έσοδα καθορίζονται όχι μόνο από την πραγματική τιμή του ρωσικού αργού αλλά και από τη συναλλαγματική ισοτιμία τη στιγμή της πώλησης.

Εάν το ρούβλι είναι σχετικά ισχυρό, όπως είναι τώρα, τα έσοδα του προϋπολογισμού σε τοπικό νόμισμα μειώνονται, καθιστώντας πιο δύσκολο για το υπουργείο Οικονομικών να ισορροπήσει τα βιβλία.

Οι υποθέσεις του υπουργείου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είναι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 70,1 δολάρια το βαρέλι και η μέση συναλλαγματική ισοτιμία στα 68,3 ρούβλια ανά δολάριο. Αυτό συγκρίνεται με τα σημερινά επίπεδα περίπου $65 και 61-62 ρούβλια αντίστοιχα.

Αν και το ρούβλι έχει υποχωρήσει πρόσφατα, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το εύρος 70-80 ανά δολάριο που προτιμά η κυβέρνηση, και οι ρωσικές επιχειρήσεις προέτρεψαν την κεντρική τράπεζα να δημιουργήσει αποθέματα σε κινεζικό γουάν και να αποδυναμώσει το τοπικό νόμισμα.

Πέρα από το ανώτατο όριο τιμών και την ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών, ο τομέας πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τους περιορισμούς του COVID-19 στην Κίνα, έναν ολοένα και πιο σημαντικό αγοραστή του αργού πετρελαίου της.

Η Κίνα αγόρασε περίπου 2 εκατομμύρια bpd ρωσικού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες από 1,6-1,8 εκατομμύρια bpd στην αρχή του έτους.

«Οι αγορές πετρελαίου θα συνεχίσουν να πλήττονται από συνεχιζόμενες ειδήσεις από την Κίνα, δεδομένου του πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχουν τα συνεχιζόμενα lockdown στη ζήτηση πετρελαίου στον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play