ΗΠΑ: Ετοιμάζουν νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Πηγή: Αρχείου

Σύμφωνα με δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε συνέδριο στη Σεούλ που διοργανώθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, καθώς η Πιονγκγιάνγκ προχωρά με την απαγορευμένη ανάπτυξη πυραύλων και σηματοδοτεί μια πιθανή νέα πυρηνική δοκιμή.

«Έχουμε μια νέα σειρά μέτρων κυρώσεων που έρχονται ενώ μιλάμε», είπε σε συνέδριο στη Σεούλ που διοργανώθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών με έδρα τις ΗΠΑ και τον όμιλο μέσων ενημέρωσης JoongAng της Νότιας Κορέας.

Ο Σάλιβαν, ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να ασκήσει πίεση και διπλωματία για να δελεάσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό  οπλοστάσιο της.

Ο «Βόρειος Αστέρας» της πολιτικής του Τζο Μπάιντεν για τη Βόρεια Κορέα είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και παραμένει σταθερή στην επιδίωξη αυτού του στόχου, ενώ παράλληλα είναι ευέλικτη στη συνεργασία με τους εταίρους για το πώς να τον επιτύχει, είπε.

Επεσήμανε την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, οι οποίες έχουν αυξήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επίσης για μια πιο «ορατή» περιφερειακή παρουσία των στρατηγικών πλεονεκτημάτων τους, είπε ο Σάλιβαν, αναφερόμενος σε μεγάλα όπλα, όπως αεροπλανοφόρα και βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.

Η Βόρεια Κορέα είπε ότι η αποπυρηνικοποίηση είναι εκτός τραπεζιού και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι ακολουθούν «εχθρικές» πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, που δεν της άφησαν άλλη επιλογή παρά να επεκτείνει τον στρατό της.

Ο Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε κακή πρόθεση απέναντι στη Βόρεια Κορέα και είναι ανοιχτή σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. «Η Πιονγιάνγκ απέρριψε αυτή την ειλικρινή προσέγγιση», είπε.

Ο τελευταίος γύρος κυρώσεων των ΗΠΑ τον Οκτώβριο στόχευσε δύο εταιρείες εγγεγραμμένες στη Σιγκαπούρη και μια εταιρεία εγγεγραμμένη στα Νησιά Μάρσαλ που η Ουάσιγκτον είπε ότι υποστηρίζουν τα οπλικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ και τον στρατό της.

Δεκαετίες κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει τα ολοένα και πιο εξελιγμένα προγράμματα πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας και η Κίνα και η Ρωσία έχουν μπλοκάρει τις πρόσφατες προσπάθειες επιβολής περισσότερων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι αντίθετα θα πρέπει να χαλαρώσουν για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική βλάβη.

Ο Σάλιβαν είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες για τις προκλήσεις, αλλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν αφοσιωμένες στο να λογοδοτήσει τη Βόρεια Κορέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play